Član Kriznog štaba i imunolog Srđa Janković govorio je u Jutarnjem programu na RTS-u zbog čega je sve više dece pozitvne na korona virus i da li je situacija ozbiljna.

"Tu postoje dva objašnjenja. Tačno je da viđamo sve više dece pozitivne na kovid i to jeste ono najgore sa čime se suočavamo. Jedno od objašnjenja jeste da je to sama evolucija virusa (mutacija), još uvek ne znamo da li je to tačno ali je uvek mogućnost. Drugo objašnjenje jeste da što je više zaraženih osoba svih uzrasta, to će virus pre pronaći ove osetljive. Pa kada ima mnogo zaraženih vidimo da je virus stigao i do osoba koje ne mogu da se izbore sa njim", rekao je imunolog Janković i dodao da su teže kliničke slike kod dece retke.

Pored toga osvrnuo se i na to što veliki broj mladih oboleva od pandemije.

"Jedan broj ljudi je uvek osetljiv, bilo da je to zato što su stari ili zato što imaju neku predispoziciju. I mlada i naizgled zdrava osoba može da ima neku Ahilovu petu", govori imunolog.

Nedavno je odjeknula vest da je brazilski soj detektovan u Srbiji, a imunolog daje najnovije validne informacije.

"Brazilski soj još uvek nije registrovan. On se svakodnevno ispituje, a mi do ovog trenutka i dalje nemamo informacije da je detektovan", upozorio je i dadao: "Preventivne mere protiv svih sojeva virusa su iste, ali oni koji se brže šire mogu da otežaju borbu".

Naglasio je da je još uvek rano za popuštanje mera, kao i da je vakcinisanje i dalje prioritet.

"Koliko sam zadovoljan da naša zemlja tako brzo uspeva da imunizuje veliki deo stanovništva, moram da kažem i reč opreza. Daleko smo od toga da ovaj procenat imunizovanih može da bude kolektivni bedem imuniteta i da možemo da se opustimo", naglasio je Srđa Janković.

Izvor: Lepa&Srećna