Da li suplemente (vitamine) treba uzimati na svoju ruku, u kojoj količini, da li ih smemo kombinovati i da li imaju neželjena dejstva, su pitanja koja muče sve nas. Odgovore na sve ove sumnje daje klinički farmakolog Janko Samardžić, gost RTS "Ordinacije".

Kada je reč o kombinovanju suplemenata Janko Samardžić ističe:

"Mi kao farmakolozi volimo da pravimo razne kombinacije, ali važno je znati šta mešati. Bitno je da kombinujete suplemente i da stvarate sinergiju", ističe i dodaje da postoje neželjena dejstva i svojstva svakog leka.

On upozorava da mešanje suplemenata na svoju ruku nije preporučljivo, jer bi se mogla desiti greška i mogu se javiti neželjene interakcije.

Farmakolog je istakao da su interakcije posebno izražene kod starijih osoba, kao i da se često dešava da se u dozi pretera.

Posebno je važno da naučimo da su male doze suplemenata bolje, iako u našem narodu vlada pravilo "što više to bolje". Vitamin C treba koristiti u dozi od 200 mg, a ukoliko ga koristimo u većoj meri on neće imati bezbednu primenu. Kod vitamina D su se pojavile "mega doze", o kojima treba voditi računa jer mogu naškoditi, poručuje stručnjak.

Cinka tokom dana treba uneti oko 15 mg, a magnezijuma oko 300-400mg - to su poželjne okvirne doze, sve preko toga može škoditi. Takođe, on upozorava da svaki lek može biti i otrov kada se ne primenjuje u preporučenoj dozi.

"Jedan opšti princip jeste da se vitamini koriste u periodu od 3 meseca, a nakon toga treba napraviti pauzu od nekih mesec dana", istakao je farmakolog i dodao da je najbolji period za pauzu od suplemenata leto.

Koje to kombinacije nikako ne smemo da kombinujemo:

- magnezijum i kalcijum

- cink i bakar

- minerale i pojedine antibiotike 

Posebno treba obratiti pažnju kod primene lekova i suplemenata. Pomenute supstance ne treba kombinovati u jednoj dozi, ali ukoliko ujutru popijemo magnezijum, uveče možemo kalcijum, ALI NIKAKO ZAJEDNO.

Izvor: Lepa&Srećna