Prva studija u kojoj je pod medicinskim nadzorom klinički testirano dejstvo visokih doza vitamina C i cinka na simptome kovida 19 pokazala je razočaravajuće rezultate. Kako je objavljeno u članku američkih lekara na naučnoj mreži JAMA, ne samo da ove količine suplemenata nisu pomagale obolelima, već je došlo i do neprijatnih nuspojava.

"Zabeleženi su kontraefekti kao što su mučnina, dijareja i grčevi u stomaku", piše u navedenim nuspojavama, "i to u grupi ispitanika koji su primali visoke doze vitamina C." Istraživanje je obuhvatio još tri grupe - u jednoj su dobijali cink, u drugoj i vitamin C i cink, a poslednja je bila kontrolna - sa uobičajenom terapijom protiv kovida.

Rezultati su toliko razočarali da je studija prekinuta pre vremena, jer je postalo jasno da nema efekta davati megadoze. Pacijenti su primali 8 gr vitamina C dnevno - podeljeno u dve-tri doze, uz jelo, 50 mg cinka, koji su uzimali uveče ili i jedan i drugi suplement.

Nijedan od ovih režima suplementacije nije dao bolje efekte, naprotiv, čak je i cink kod nekih osećaj metalnog ukusa u ustima i sušenje usne duplje, kao i mučninu.

Prethodna istraživanja pokazuju da je dnevno preporučena doza cinka 40 mg, a da je sve preko 2 grama vitamina C dnevno mogući uzrok tegoba. Iz ovoga treba izuzeti situacije kada se vitamini daju intravenozno, što se radi isključivo po preporuci lekara.

Da biste ojačali imunitet organizma, najbolje je da uložite trud i novac u raznovrsnu ishranu u kojoj će biti zastupljena takozvana "superhrana". Svakoga dana jedite zeleno povrće puno antioksidanata, voće koje sadrži vitamin C i antioksidanse, masniju ribu punu omega-3 masnih kiselina ili jaja i meso koje zadovoljavaju potrebu organizma za proteinima, kao i žitarice i mahunarke, koje snabdevaju hranom korisne bakterije u crevima - glavnom generatoru imuniteta vašeg organizma.

Pazite da telo bude stalno hidrirano - pijte redovno dosta vode i biljnih čajeva, spavajte redovno i održavajte mentalnu higijenu oslobađajući se od stresa. Vežbajte u skladu sa svojim godinama i fizičkim stanjem i postavljajte sebi nove ciljeve koji će podsticati u vama optimizam i kreativnost.

Izvor: Lepa&Srećna