Postoje velike nedoumice kada je vitamin C u pitanju. Da li on zaista pomaže u borbi protiv sezonskog gripa ili da li suplementi vitamina C znače išta više od povećanja unosa putem ishrane, samo su neka od pitanja.  Pa, evo dogovora: unos dodatnog vitamina C, kroz suplemente, verovatno neće sprečiti da se razbolite, što ne znači da se njegov dodani unos ne preporučuje.

Presudan za imunitet

Naprotiv, vitamin C je zapravo presudan za vaš imunološki sistem, kosti i kožu, što ga čini prioritetnim nutrijentom tokom cele godine. I iako vitamin C možda prvenstveno neće sprečiti da se razbolite, može da doprinese borbi protiv prehlade, kad je ona već tu, i to posebno ako ga uzimate redovno.

Evo šta istraživanja kažu o vitaminu C

1. Može da predupredi prehladu

Ali, postoji jedna „začkoljica“ – deluje preventivno samo u ekstremnim situacijama. Studije su pokazale da uzimanje suplemenata koji sadrže vitamin C sprečava prehladu kod ljudi koji intenzivno vežbaju po izuzetno hladnom vremenu, i to u oko 50 posto slučajeva.

2. Može da umanji intenzitet i trajanje prehlade u njenom ranom stadijumu

Ako je vaše telo pod velikim stresom ili ako vas brinu prehlade ili grip, razmislite o tome da preduzmete mere pre nego što se razbolite pojačavanjem unosa ovog vitamina. On se prirodno ne proizvodi u ljudskom telu, što znači da ga morate redovno unositi.

Potrebne dnevne doze

Da bi se najbolje iskoristile imunološke prednosti vitamina C, studije sugerišu da ga uzimate kroz suplemente ili hranu bogatu ovim vitaminom pre nego što se razbolite. Većina studija preporučuje dnevni unos od 200 do 1.000 miligrama, sa naglaskom na upozorenju da on ne bi trebalo da prelazi dozu od 2.000 miligrama dnevno.

Kako da znate da ste uneli dovoljno vitamina C?

Da biste bili sigurni da ga dobijate dovoljno, možete da preduzmete sledeće:

1. Počnite da uzimate suplemente

Ako ne uzimate namirnice bogate ovim vitaminom, jedan od najlakših načina da povećate njegov unos je putem dodavanja suplemenata vitamina C. Neki od njih sadrže i aktivne metabolite vitamina C poput treonata i furanona koji pojačavaju njegovu apsorpciju i produžuju „život“ belih krvnih zrnaca.

2. Jedite više voća i povrća

Mnoštvo različitih namirnica sadrži vitamin C. Neki od najbogatijih izvora uključuju limun, slatku crvenu i zelenu papriku, pomorandže, jagode i papaju.

3. Pijte vitamin C

Sok od paradajza, sok od pomorandže i sok od crvenog grejpfruta sadrže puno vitamina C. Ukoliko se odlučite za kupovni sok, savet je da prethodno proverite sadržanu količinu šećera.

Šta ako preterate?

Sa unosom vitamina C nije lako „preterati“, ako ga unosite samo putem hrane. Ali, ako koristite suplemente i prekoračujete dnevnu dozu od 2.000 miligrama, možete da osetite neželjene posledice. One su uglavnom blage, vezane pre svega za probleme sa probavom ili prekomerno znojenje, ali hronični unos previsokih doza ovog vitamina može da uzrokuje stvaranje peska ili kamena u bubregu, pa pridržavajte propisanih doza.

Izvor: E-klinika