Održavanje snažnog imuniteta je uvek glavni stub zdravlja, ali u doba pandemije korona  virusa njegovo jačanje je važnije nego ikad do sad. To je upravo najbolja linija odbrane organizma, a dovoljno je da počnete tako što ćete uvesti tri jednostavne promene u svoj život.

Ove nove navike će vam biti dragocene, ne samo u zaštiti od kovida već i kad je reč o običnoj prehladi, gripu kao i drugim oboljenjima.

SPAVAJTE DOVOLJNO!

Bezbrojne su studije dokazale vezu između spavanja i jačeg imuniteta. Jedna od njih je pokazala da baš san utiče na stvaranje većeg broja "T" ćelija, čuvenih "ubica" virusa koje organizam proizvodi da se odbrani od bolesti.

JEDITE NAMIRNICE RAZNIH BOJA

Ne kaže se slučajno da "čoveka čini ono što jede". Vaš organizam će biti daleko bolje opremljen za borbu protiv infekcija i bolesti ako se na stolu uvek nađe hrana što jačih boja - žuti limuni, crvene paprike, zeleni brokoli, beli luk, narandžasta kurkuma ili bundeva. To ne znači da ne možete da povremeno pojedete i neki hamburger, ali zapamtite - važno je ono što jedete stalno!

UZIMAJTE ODABRANE SUPLEMENTE

Uzimanje vitamina "šakom i kapom" nije pametno rešenje, jer ćete opteretiti čitav organizam a naročito bubrege. Međutim, treba da dobro proučite svoju ishranu i proverite da li su u njoj dovoljno zastupljeni mikronutrijenti - neki od njih su neophodni mada u vrlo malim količinama - takvi su jod, kalijum, folna kiselina...

Uz to, uvek je dobra preporuka da uzmete dodatni vitamin C, ali nemojte preterivati jer korisno dejstvo megadoza nije dokazano. Što se tiče vitamina D, on skoro svima nedostaje, naročito u zimskim mesecima, a idealno je da uradite analizu krvi i od lekara dobijete precizan savet koliko suplemenata da uzimate. Male količine cinka i selena se takođe preporučuju kao dodatak ishrani.

Izvor: Lepa&Srećna