Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PIJETE VITAMIN D ZBOG KORONE? Oprez - velike doze mogu da stvore ozbiljan zdravstveni problem

Ukoliko je neko u porodici sklon ovom poremećaju, verovatnoća za oboljevanje je veća.

  Izvor: YouTube/Screenshot/Pharmacy

U želji da svoj imunitet učinimo što jačim, a posebno u doba korone, u organizam unosimo veće doze vitamina. Ipak, treba biti posebno oprezan jer veće količine pojedinih vitamina mogu negativno uticati na zdravlje.

Kako preterani unos vitamina D utiče na bubrege, govori dr spec. med. Dimitrije Jeremić sa Klinike za urologiju Kliničkog centra Vojvodine, pri čemu posebno upozorava na opasnost formiranja kalcijumskog kamenja u bubrezima.

Možda će vas zanimati

"Najčešće je kalcijumsko kamenje koje nastaje od supstanci koje se unose hranom, ali i stvaraju u organizmu. Kako se danas vitamin D sve više propisuje, treba imati na umu da visoke doze ovog vitamina, mogu dovesti do formiranja kalcijumskog kamenja u bubrezima. Kamenje koje nastaje kao posledica dugotrajne urinarne infekcije naziva se struvitno kamenje, dok su manje učestale druge vrse kamenja, kao što je uratno, cistinsko, ističe dr Jeremić za Blic Ženu i kaže da su simptomi u akutnim stanjima tj. bolovima nastalim usled pokretanja kamena u bubregu, veoma specifični.

"Kod akutnog stanja pacijenti osećaju jake bolove u slabinama, koji zrače u genitalije, dolazi do učestalog mokrenja, a urin može biti zamućen pa i sukrvičav", tvrdi doktor i podseća na to da je veći kamen teže izbaciti i preporučuje čajeve za smirenje bolova.

Pročitajte i ovo

 Izvor: Lepa&Srećna/Blic Žena

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije