Voće i povrće tamnoplavih i ljubičastih nijansi izuzetno je zdravo.

Brojna su istraživanja potvrdila: što je hrana tamnija i zagasitija, to sadrži više antioksidansa.

PROČITAJTE JOŠ: KOLIKO BELOG LUKA TREBA DA JEDETE DNEVNO PROTIV KANCERA: ovo povrće sprečava pojavu opasnih tumora

Dok se ljubičasta smatra kraljevskom bojom, plava simbolizuje poverenje.

A kad je reč o hrani, te boje simbol su za izvrsno zdravlje.

Namirnice dubokih i zagasitih ljubičastih i plavih nijansi nisu samo atraktivne za oko, one su i prava riznica nutrijenata i snažnih antioksidansa, poput resveratrola i antocijanina, od kojeg i potječe njihova intenzivna boja.

Namirnice poput patlidžana, crvenogkupusa, šljiva, smokava, grožđa, borovnica i cvekle smanjuju upalne procese i oksidativni stres u organizmu, a to znači da neutrališu štetno delovanje slobodnih radikala.

A danas znamo da su upravo upalni procesi glavni okidači za nastanak najtežih oboljenja, poput raka.

Te su namirnice zaštitnici zdravlja kardiovaskularnog i sistema za varenje, a pridonose i mladolikom izgledu i vitalnosti organizma.

One štite i od demencije te čuvaju zdravlje kože i jetre.

Učestalom konzumacijom tamnog voća i povrća smanjićete rizik od hipertenzije, povišenog holesterola, pretilosti, srčanih oboljenja i dijabetesa.

Tamnoplave i ljubičaste namirnice sadrže resveratrol i antocijanine, biljne materije koje imaju snažna antioksidativna svojstva.

Resveratrol je polifenol koji:

snižava krvni pritisak
opušta zidove krvnih sudova
poboljšava cirkulaciju krvi
uništava ćelije raka prostate, melanoma, raka dojke, jetre i pluća

Antocijanini:

štite od moždanog udara
sprečavaju rak
smanjuju upalne procese u organizmu
čuvaju zdravlje sistema za varenje
prevencija dijabetesa
snižavaju krvni pritisak i nivo lošeg holesterola
snažno deluju protiv H.pylori
štite od čira na želucu
smanjuju rizik od upala mokraćnih puteva
smanjuju rizik od raka debelog creva

1. Cvekla

Intenzivna crvenoljubičasta boja ovog korena ukazuje na obilje betalaina, koji ima antioksidativna i protivupalna svojstva.

Uvrstite li cveklu u svoju ishranu, uveliko ćete smanjiti rizik od hipertenzije ili visokog krvnog pritiska, raka i tegoba tokom varenja.

Ovo korenasto povrće pruža obilje energije zahvaljujući ugljenim hidratima, belančevinama i zdravim masnoćama koje sadrži, stoga je jako dobar izbor za sportiste koji se izlažu većim fizičkim naporima.

Obiluje i vitaminima A, B1, B2, B6, B12 i C te mineralima kao što su fosfor, kalcijum, gvožđe, mangan, jod, bakar i kobalt.

Konzumacijom 100 g ove namirnice u organizam ćete uneti 42 kcal.

Kliknite OVDE da pročitate koje bolest leči i sprečava ljubičasti luk, patlidžan i kupus!

PageBreak

2. Crveni kupus

Kupus koji nazivamo crvenim zapravo je - ljubičaste boje. Ova namirnica idealna je za očuvanje dobre linije - sadrži svega 22 kcal.

Osim belančevina, ugljenih hidrata i vlakana, crveni kupus sadrži i vitamine A, K i C, antioksidanse koji smanjuju rizik od:

PROČITAJTE JOŠ: OVO ZAMRZNUTO POVRĆE BIĆE ZDRAVO I UKUSNO KAO SVEŽE: 7 odličnih recepata za brz, lagan i jeftin ručak (RECEPTI)

očnih bolesti
osteoporoze
raka
srčanog udara
dijabetesa

3. Patlidžan

Patlidžan je bogat mnogim nutrijentima, pa tako sadrži belančevine, vitamine A, B1, B2, B6 i C, kalijum, magnezijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, bakar, cink.

Zahvaljujući obilju kalijuma, patlidžan deluje kao prirodni diuretik.

Bogat je vlaknima i podstiče probavu, zato ga stručnjaci preporučuju i kao zaštitu od raka debelog creva. Dobar je izbor i za sve oni koji žele da smršaju.

Konzumacijom patlidžana poboljšaćete mentalne sposobnosti, ublažiti anemiju, smanjiti rizik od srčanih oboljenja te očuvati zdravlje kostiju zahvaljujući bogatstvu kalcijuma i gvožđa.

S obzirom na to da je bogat izvor antioksidansa, patlidžan smanjuje rizik od karcinoma.

Zahvaljujući obilju vlakana, a malom udelu ugljenih hidrata, uravnotežuje šećer u krvi, zbog čega se preporučuje i dijabetičarima.

4. Borovnice

Njihova zagasita tamnoplava boja ukazuje na to da sadrže antocijanine, tvari koje štite od moždanog udara, raka i drugih teških oboljenja.

Jedna šolja ovog bobičastog voća sadrži 81 kcal te 4 g vlakana. Borovnice su bogate i vitaminima B2, C i E.

Borovnice čiste urinarni trakt, štite od Alchajmerove bolesti, podstiču rad creva, poboljšavaju vid, olakšavaju disajne probleme, snižavaju holesterol i deluju lekovito kod gihta, osteoartritisa i tegoba uzrokovanih E.coli.

Sadrže i elaginsku kiselinu, koja ima snažan učinak protiv raka. Deluje tako da usporava širenje i rast ćelija raka.

5. Ljubičasti batat (slatki krompir)

Ova vrsta batata potiče s japanskog ostrva Okinawe, koji je poznat po svojim vitalnim stogodišnjacima. Među tim je stanovništvom, koje često konzumira upravo ljubičasti batat, učestalost demencije manja za čak 50 posto!

Ljubičasta boja kore ovog batata otkriva bogatstvo nutrijenata koje se kriju u njoj. Sadrži antocijanine, koji imaju protivupalna svojstva i pomažu u probavi.

Osim toga, sadrži i belančevine, beta-karoten te vitamine B6, C i E. Obiluje i mineralima manganom i kalijem.

Sto grama batata sadrži oko 90 kcal.

6. Ljubičasti ili crveni luk

Luk koji će vas odmah na prvu osvojiti sjajnom ljubičastom korom idealan je izbor za letnje salate.

Sadrži oko 39 kcal, ugljene hidrate, belančevine, zdrave masnoće, fosfor, kalcijum, gvožđe i vitamine B i C.

Manji ljubičasti luk sadrži 9 posto ukupne dnevno preporučene količine vitamina C, koji je važan za formiranje kolagena i imuniteta.

Zadovoljava i 5 posto dnevnih potreba za mineralom manganom, koji je jako važan za zdrave kosti i metabolizam.

Izvor: Alternativa za vas