Svi koji misle da su trčanje i razne kardio vežbe osnova od koje mora da se počne u borbi protiv starenja treba da saslušaju preporuke lekara, naročito one upućene ženama. Kod dama starijih od 50 godina, kada obično počinju hormonalne promene u perimenopauzi i menopauzi, jedna od ključnih briga je starenje kostiju, zglobova i mišića.

Za sprečavanje njihovog slabljenja preporučuje se jednostavna vežba - izdržaj ili - kako se u poslednje vreme odomaćio engleski izraz - plank ("plank").  Dovoljno je da provedete samo jedan minut dnevno radeći je, kažu stručnjaci, pa da osetite blagodeti koju ova vežba pruža. Praktikuju je i ljubitelji joge i poklonici klasičnog fitnesa, a za blagotvorno dejstvo je važno da je izvodite pravilno.

Kleknite na podlogu za vežbanje, oslonite se na laktove pa ispružite jednu pa drugu nogu tako da prsti ostanu na podu. Zadnjica i leđa su podignuti, ali se trudite da celo telo bude u jednoj ravni.

Stopala i šake treba da budu u širini ramena, a pogled uprt u pod. Pogledajte i u video klipu kako se izdržaj pravilno radi.

Kako se radi plank Instagram/xtremebuiltnotbought

Plank je odličan za jačanje kostiju, budući da su vežbe sa opterećenjem korisne u borbi protiv osteoporoze. U njemu se radi sa težinom čitavog tela, a jača i mišiće što pomaže boljoj ravnoteži i čvrstini svih ekstremiteta.

Izvor: Lepa&Srećna