Antiejdžing medicina je relativno nova grana medicine, koja se bavi problemom starenja. Možda sam engleski naziv "anti aging" nije prikladno izabran jer u bukvalnom prevodu znači "medicina protiv starenja".

- Starenje je fiziološki proces i kao takav nezustavljiv, ali savremenom čoveku na raspolaganju su naučne, medicinske metode koje mu pomažu da ostane dugo vitalan, zdrav i da doživi duboku starost, a da pri tom lepo izgleda - ističe naša sagovornica dr Kristina Davidović, neuroradiolog i internacionalni trener za estetsku medicinu i antiejdžing procedure.

O tome zašto je odlučila da se bavi i antiejžing medicinom Lenina sagovornica kaže:

- Kao radiolog, u svakodnevnu sam kontaktu s pacijentima kojima je lekar neophodan. Kao doktor estetske medicine, radim s pacijentima koji su fizički zdravi, koji samo žele da imaju bolji kvalitet života kroz lepši izgled i veće samopouzdanje. Lepo je kad vam u ordinaciju ušeta osoba koja posle kratkog vremena izađe srećna i zadovoljna. Taj osećaj za lekara je nezamenljiv. Biti uspešan u ovom poslu može biti samo onaj ko iskreno voli ove procedure, ko je i sam njihov korisnik, ko zna sve čari estetske medicine i to kako ona menja osobu. Kad već ulepšavamo sebe, zašto da ne proširimo tu "magiju" i na ljude oko nas - sa osmehom kaže dr Davidović.

PROČITAJTE JOŠ: ONA IMA 80 GODINA A NEĆETE VEROVATI KAKO IZGLEDA: ovo je ishrana za dobro zdravlje i mladolik izgled

Postoji niz tretmana, od kojih izdvajamo neke:

1. Ispravljanje mimičnih bora botoksom

- Botulinum toksin je prečišćeni derivat bakterije Clostridium botulinum i u malim koncentracijama se koristi u terapiji mnogih medicinskih stanja, a u kozmetologiji se posebno ističe u ispravljanju svih mimičnih bora. Deluje na nervno-mišićnu spojnicu i na taj način onemogućava mimične pokrete, pa se koristi u ispravljanju bora na čelu, između obrva, oko očiju, usana, vrata, kao i za podizanje obrva.

Postoje li neželjeni efekti?

- Moguće je da se ovaj preparat da u tačke koje nisu odgovarajuće za tog pacijenta i onda se događa da je rezultat neadekvatan - da nema nikakvih rezultata ili da se jave neželjeni efekti poput nesimetrije, spuštenih kapaka, suzenja ili suvoće očiju, slabosti okolnih mišića i slično.

Da li je tačno da botoks "ispravlja" samo bore na čelu, a pravi ih na drugim mestima?

- Aplikacija botoksa na čelo, na primer, neće izazvati pojavljivanje bora na drugom mestu. To je mit! Tada samo ostale bore više dolaze do izražaja, jer smo ih u jednoj regiji potpuno uklonili - objašnjava dr Davidović.

Kliknite OVDE da pročitate nastavak intervjua i da saznate kako deluju hijaluronski fileri i ostali estetski tretmani!

PageBreak

2. O hijaluronskim filerima

Hijaluronski fileri su supstance koje se ubrizgavaju ispod kože, na različitim dubinama, a u cilju nadoknade volumena. Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca kože koja se obnavlja spavanjem, a hijaluronski fileri sadrže hijaluronsku kiselinu koja je posebnim metodama stabilizovana da traje duže od inače kratkotrajnog molekula hijalurona naše kože. Uloga filera je podmlađivanje lica, tela i intimnih delova i nadoknada volumena kože i potkožnog tkiva.

Postoje li neželjeni efekti?

- Za razliku od botoksa, hijaluronski fileri imaju brz "protivotrov" - enzim hijaluronidazu, čijim se korišćenjem brzo uklanja sav dodati filer ukoliko nije postignut željeni efekat. Lekar je taj koji određuje količinu i mesto ubrizgavanja hijalurona i treba ga poslušati kad kaže da je dovoljno materijala upotrebljeno tokom jednog tretmana.

3. Uvećanje usana

Kao što se mogu popuniti bore lica i tela, tako se može korigovati i izgled usana.

- Razlika između vezivnog tkiva lica i vezivnog tkiva usana je u tome što je ovo drugo rastresito, a tkivo lica čvrsto. Usled toga, postoje razlike u planiranju i izvođenju, kao i oporavku nakon tretmana.

4. Ispravljanje kontura i nepravilnosti lica dermalnim filerima - obrazi, jagodice, linija brade, nosa...

- Upotrebom ovih filera možemo rekonstruisati celo lice, uvećanjem jagodica, smanjivanjem ivica brade, popunjavanjem ostalih nedostataka... Sve mora da bude prilagođeno klijentu i zato lekar s posebnom pažnjom mora da pristupi svakoj korekciji lica.

PROČITAJTE JOŠ: MASAŽA ZA LICE I NEGU KOŽE: ovako masirajte obraze i čelo da usporite pojavu bora (VIDEO)

5. Uklanjanje masnih naslaga

- Lipolitički kokteli su supstance koje razlažu molekule masti. Imaju sposobnost cepanja masnih ćelija i na taj način se one potpuno odstrane a ne samo smanje, što je slučaj kod mršavljenja. Ovi kokteli se ne mogu koristiti kod osoba koje su preterano gojazne, već samo kod onih koje su ishranom doterale težinu, ali su im na pojedinim mestima ostale masne naslage koje se daljim mršavljenjem ili vežbama ne mogu odstraniti. Ovi kokteli se ubrizgavaju injekcijom na bokovima, struku, butinama, leđima, natkolenicama i potkolenicama. Tretman se radi jednom u četiri nedelje i ponavlja po potrebi.

Zašto lekari treba da rade antiejdžing tretmane?

- Budući da je ovo grana medicine, prema zakonu jedine osobe koje mogu da se bave estetskom i antiejdžing medicinom su lekari i stomatolozi. To je posebna nauka koja zahteva detaljno poznavanje anatomije, fiziologije, genetike, hirurgije... Danas je ona mnogo napredovala, kao i kompletna nauka, i mnoge nepravilnosti se mogu rešiti nehirurški, što je ranije bilo nezamislivo.

Tekst: Vesna Stanimirović

Izvor: Lena