Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SATNICE ZA AUTOFAGIJU: Najpopularniji plan obroka za dijetu i čišćenje organizma

Da bi se postigli efekti autofagije, satnica se može prilagođavati. Ovo su najbolja iskustva...

 zena kuva Izvor: Youtube / Pick Up Limes

Autofagija je jedan od najpopularnijih režima ishrane, a pobornici tvrde da je efikasna za mršavljenje, ali i za podmlađivanje organizma. Mehanizam autofagije se pokreće kad ishranu prilagodimo tako da određeni period uopšte ne uzimamo hranu, dok nakon njega možemo jesti razne namirnice. Tada je samo ograničena njihova količina i to na umerene porcije.

Odnos između vremena kad je jelo "dozvoljeno" i "zabranjeno" naziva se satnicom, a iskustva mnogih pokazuju da je treba varirati dok ne nađete ono što vama odgovara. Najpopularnija je satnica 16:8, a podrazumeva da doručkujete u podne i večerate, najkasnije, u 20h. Između večere i doručka je dozvoljeno samo piti vodu, čaj i kafu bez šećera. Za vreme gladovanja, organizam se čisti od toksina i priprema za borbu protiv bolesti. Ipak, za mnoge je ovo odličan način da se izbore sa viškom kilograma.

Možda će vas zanimati

Da bi se postigli efekti autofagije, satnica se može prilagođavati, pa tako neki produžavaju vreme gladovanja u razmeri 20:4. Tada se najčešće uzima samo jedan, obilniji obrok. Gladovanje se može i skratiti, ali ne na manje od 14 časova.

U režime isprekidanog gladovanja mnogi uključuju i dijetu 5:2, koju preporučuje britanski lekar dr Majkl Mozli. Tokom pet radnih dana, jede se normalno, a u danima vikenda je unos hrane znatno smanjen i ne prelazi 500 kalorija. Drugi pak tvrde da ovde nema glavnog efekta, čišćenja organizma, već samo redukcija kalorija. Ako nemate uslova za svakodnevnu autofagiju, možete isprobati i satnice jednokratnog gladovanja od 24 ili 36 sati. U prvoj, posle večere ne jedete ništa do sledeće večeri. U drugoj, posle večere prvog dana ne jede se ništa, sve do doručka trećeg dana. 

Ne zaboravite da se treba konsultovati sa svojim lekarom pre primene bilo kog radikalnog režima ishrane. 

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije