Odlična vežba za najveći deo zadnjice, mišić gluteus maksimus, naziva se "magareći udarac" po engleskom nazivu "donki kik" (donkey kick). Ključni pokret podseća na ritanje konja ili magarca, pa otud i ovaj popularni naziv.

Pogodna je za kućni trening, koji je proslavila još Džejn Fonda, čuvena glumica koja i danas, u poznim godinama, ima fantastičnu figuru. Uz njene snimke, žene su mogle da vežbaju i same kod kuće, što nekoliko decenija kasnije ponovo predstavlja omiljeni način fizičke aktivnosti.

"Donki kik" je dobra vežba zato što se izvodi bez ikakve opreme i nema skakanja ni tegova, jedino što nosi napor je težina dela sopstvenog tela. Samim tim je i opterećenje na zglobove minimalno, što je veoma značajno za ukupno zdravlje. Ipak, da biste je radili ispravno, treba da obratite pažnju na tri česte greške, na koje ukazuje i Rejčel Atar čiju vam vežbu pokazujemo.

Počinjete četvoronoške, na prostirci na podu, podizanjem noge savijene pod uglom od 90 stepeni. Nogu dižete unazad bez uvijanja kičme. Imajte na umu da leđa treba da ostanu ravna, pa zamislite da na njima držite čašu vode i trudite se da je ne prospete. 

Druga greška koju treba da izbegnete je otvaranje, odnosno, izvijanje kukova - oni treba da ostanu u ravni paralelnoj s podom. Maločas spomenuta zamišljena čaša vode će i tu biti od pomoći. Konačno, treća greška koju ne treba praviti je uvijanje vrata na gore. On, takođe, treba da ostane paralelan s podom, pa se potrudite da ne podižete glavu. Dakle, pogled je uprt u pod, a ne u neku tačku na zidu pred vama.

Pogledajte i video, za svaki slučaj, kako biste ovu efikasnu vežbu za podizanje i zatezanje zadnjice izvodili što bolje. 

Brza vežba za zadnjicu  instagram/rachael_attard

Izvor: Lepa&Srećna