Lipoliza je vrsta kozmetičkog zahvata za koju se upotrebljava laser kako bi se uklonile manje masne naslage sa tela. Postoje i druge tehnike, koje se izvode upotrebom injekcija ili radio talasa, ali se laserska lipoliza najčešće koristi.

Njome se razbijaju masne ćelije, a estetski hirurzi tvrde da se pritom i zateže koža na mestu primene. Među najvećim prednostima u poređenju sa drugim zahvatima, ističe se podatak da je vrlo mali rizik od infekcije u tretiranom području kao i da ostaju minimalni ožiljci. Za razliku od, na primer, liposukcije, potrebno je manje vremena za oporavak. Posle lipolize se možete vratiti normalnim aktivnostima već za nekoliko dana, a posle liposukcije treba i nekoliko nedelja.

Procedura obično traje oko sat vremena pa i kraće. Pacijent bude budan tokom zahvata, ali se daje lokalna anestezija na mestu lipolize. Pravi se veoma mali rez, ponekad čak i dugačak samo jedan milimetar i kroz njega se uvlači laser pod gornji sloj kože. Njega lekar pomera napred-nazad, pod različitim uglovima a, zahvaljujući anesteziji, ovo ne bi trebalo da bude previše neprijatno.

Laser razbija masne naslage, a masnoća se ili izvlači vakuumom ili trljanjem izbaci napolje. Ovo, najpre, zavisi od količine masnoće koju treba ukloniti. Nakon zahvata, pacijent može da ustane, prošeta a uskoro i napusti ordinaciju.

Moguće je da se, na mestu zahvata, pojavi manja modrica, kao i da se oseća neprijatnost nekoliko dana kasnije. Ukoliko se ne preduzmu propisane mere medicinske obrade, može doći i do infekcije, pa i pojave ožiljka. U najtežim slučajevima, nastaju i krvni ugrušci i svako ko oseti neki bol ili uoči otok ili iscedak treba da se javi lekaru.

Posle lipolize, obično je neophodno uzimati antibiotike tri do pet dana, što će prepisati lekar. On treba i da vas uputi u pravilnu ishranu i vežbanje nakon zahvata. Obično je neophodno sačekati bar osam dana pre bilo kakvih fizičkih napora.

Efekti lipolize se, kažu stručnjaci, vide odmah. Međutim, iskustva su vrlo različita, a u jednoj studiji iz 2011. godine se navodi da su mnogi ljudi bili njome razočarani. U drugoj, čak, ističu kako kod svakog drugog slučaja čak ni dermatolozi nisu mogli da uoče razliku na fotografijama "pre i posle" lipolize. Treba naglasiti da se ona obično izvodi na licu, vratu, rukama, nogama, kolenima ili skočnim zglobovima, kao i na zadnjici i abdomenu. Dakle, primena je vrlo lokalizovana i nije namenjena za gojazne ljude koji salo imaju po celom telu.

Lipoliza može biti kontraindikovana u nekim slučajevima. Ne treba da joj se podvrgavaju osobe koje pate od hipertenzije ili dijabetesa, žene u drugom stanju i svi koji imaju problema sa koagulacijom krvi.

U tim slučajevima, lekari mogu da preporuče druge tehnike za remodelovanje tela i lica, najčešće mezoterapiju koja može da pomogne i kod celulita.

Ukoliko se za lipolizu koriste injekcije, tada se masti tope zahvaljujući specijalnim koktelima koji se ubrizgavaju pod kožu. Posle toga, telo prirodno eliminiše masnoće kroz metaboličke procese, ali se preporučuje i limfna drenaža. Sama procedura traje oko pola sata, ali rezultati postaju postepeno vidljivi, često i u roku od deset dana posle terapije. Ako ima potrebe, postupak se ponavlja posle mesec dana, koliko se smatra da traje ceo proces sagorevanja masti u telu.

Izvor: Lepa&Srećna