Alergije spadaju među najčešće zdravstvene tegobe modernog sveta. U zavisnosti od uzročnika mogu biti sezonskog karaktera ili se javljati tokom cele godine.

Od svih alergija disajnih puteva, najmanje 50% čini upravo alergija na polen, koja počinje sa prvim cvetanjem biljaka, a završava se sa prestankom ambrozije u oktobru. Kada tome dodamo i sezonske viruse, kijanje je postala naša svakodnevica.

Kijanje kreće svrabom u nosu i to najverovatnije zbog stranog tela koje ulazi u sinuse. Uobičajeni okidači za kijanje uključuju: iritaciju iz okoline poput dima cigarete ili jakog parfema, alergija uzrokovanih kućnim ljubimcima, infekcija preglade, suvog vazduha koji nadražuje sluznicu nosa...

Mnoge nervira ako se dogodi da moraju da kijaju nekoliko puta, alli stručnjaci objašnjavaju da je to zapravo dobro jer je to način da naše telo izbaci sve iz nosa.

“Koliko god primamljivo bilo zadržavanje kijanja, na primer, usred ste prezentacije rada i ne želite da prekidate izlaganje, stručnjaci se slažu da je najbolje dopustiti da se to dogodi. To je zato što kijanje stvara prilično snažan pritisak, a ako se ne oslobađa kroz nos i usta, može se desiti da pukne bubna opna ili čak krvni sud u očima i mozgu”, smatra dr Majkl Purki, otorinolaringolog i dodaje, „Pored toga, bakterije ili drugi iritant koji bi inače bili isprani mogu se preusmeriti u vaše uho, uzrokujući bolnu upalu uha”.

Izvor: Lepa&Srećna