Nutricionisti kažu da nikad ne treba da idete u kupovinu kad ste gladni. Tada ste u većem iskušenju da uzmete nezdrave grickalice umesto da se okrenete zdravijim vrstama hrane. Takođe, treba da uvek krenete sa spiskom namirnica kako ne biste podlegli izazovima.

Evo šta treba da bude na listi da bi mozak i nervni sistem uvek bili dobro ishranjeni. Uma Naido, nutricionista koja se školovala na Harvardu, napravila je spisak vrsta namirnica - bar po jednu iz svake grupe treba jesti svakog dana.

1. Bobičasto voće - borovnice, maline, kupine i jagode su među najzdravijim namirnicama koje bi trebalo da jedete bar dvaput nedeljno. Kad je sezona svežeg voća, slobodno se poslužite njima i mnogo češće. Važno je da znate da zamrznute bobice očuvaju svoje dragocene namirnice u velikoj meri.

bobicasto voce-min.jpg
Shutterstock  

2. Voće i povrće u bojama duge - ako tako "ofarbate" svoj tanjir, znaćete da sete uzeli sve neophodne antioksidante. Žute i zelene paprike, zelena salata, rukola, kupus i radič treba da dopunite jabukama, citrusima, grožđem i kivijem.

3. Antioksidansi - najviše ćete, sigurno, uživati u čokoladi, ali se pobrinite da bude - crna. I vitamini imaju antioksidansna svojstva, a posle 40. godine, možda će vam biti potrebni i suplementi.

4. Proteini - najbolji izvori su piletina, junetina, morski plodovi i jaja. Organski uzgoj je uvek najbolji izbor. Od biljnih izvora, preporučuju se mahunarke - pasulj, sočivo, grašak, leblebija i soja.

5. Orašasti plodovi i semenke - značajni su kao izvor omega masnih kiselina, kao i vitamina i minerala. Birajte laneno seme, čiju i konopljino seme, orahe, brazilski orah. Doza od 50 gr dnevno će biti dovoljna.

orasasti plodovi.jpg
Shutterstock  

6. Fermentisana hrana - održava zdrava creva, a tako se smiruju svi upalni procesi u telu. U ove namirnice spadaju jogurt, kefir, kao i kiseli kupus, koji će obezbediti jednako važna vlakna.

7. Ulja - treba izbegavati višak zasićenih masnoća kao i prženje namirnica u ulju, ali valja koristiti izvore zdravih masti - maslinovo ulje, avokado, masne ribe. Ne zaboravite da su bogati kalorijama!

8. Vlakna - mnoge od nabrojanih namirnica će zadovoljiti i potrebe organizma za vlaknima - voće i povrće, ali i žitarice.

9. Mlečni proizvodi - najbolja preporuka su - jogurt i kefir. Postoje izuzeci, kao što je poremećaj ADHD, kada će lekar naglasiti da li treba koristiti mleko u ishrani.

10. Začini - nemaju kalorija, poboljšavaju ukus hrane, ali - mogu i da pojačaju apetit. Za "zdrav mozak", savetuju se kurkuma, ruzmarin, oregano, crvena paprika i biber.

Tekst: Lepa&Srećna