Kako se polje nutricionističke psihijatrije širi, sve više učimo o tome koliko hrana može biti savršena za zdravlje mozga. Nutircionistički psihijatar Drejv Ramsej, doktor medicine, otkriva da se hranljiva moć inćuna često zanemaruje.

Prema Remziju, ova mala riba ima prilično impresivne kognitivne prednosti, razlog njihove visoke (a ipak potcenjene!) nutritivne vrednosti leži u omega-3 masnim kiselinama: „Jedan inćun ima 87 miligrama omega-3 masti“, kaže Remzi. Specifične prednosti morskih omega-3 za zdravlje mozga su dobro dokumentovane: DHA je posebna omega-3 za koju se pokazalo da pomaže u očuvanju moždanih ćelija i podržava kognitivno funkcionisanje, a jedna studija je pokazala da su odrasli koji su uzimali DHA suplement šest meseci imali povećanu funkciju pamćenja u poređenju sa onima kojima je dat placebo.

Naravno, DHA možete dobiti iz različitih riba u hladnoj vodi, ali postoji razlog zašto inćuni obično vladaju: ne samo da su prepuni omega-3, već zbog njihovog manjeg rasta, manje je verovatno da će sadržati živu i druge zagađivače koji se akumuliraju sa svakim hranjenjem. Bonus poeni ako su smešteni u maslinovom ulju dobrog kvaliteta: u tom slučaju, imaćete još više zdravih masti da popunite tanjir.

Izvor: Lepa&Srećna