Na dan kada je pronađen Časni krst, 27. septembra, Srpska pravoslavna crkva obeležava Krstovdan. Ovaj praznik se naziva i Vozdviženje Časnog krsta, a u pravoslavnom kalendaru je obeležen crvenim slovom i na ovaj dan vernici poste.

Mnogi nisu sigurni šta bi tačno smeli da jedu tokom današnjeg posta, pa tako ni da li je dozvoljeno da posegnu za svojim omiljenim grickalicama poput čipsa i smokija.

Čips i smoki
Shutterstock  

Odgovor je da smoki i čips jesu posni, ukoliko postite na ulju. Ukoliko postite na vodi, uzdržite se od ovih slaniša.

Svakako, ne treba zaboraviti da crkva ističe da tokom posta ne treba da umrtvljujemo svoje telo, nego svoje strasti. Post ne znači da se samo uzdržavamo od mrsne hrane, već je to pre svega odricanje od loših misli, želja i dela.

Telesni post je svakako neophodno pomoćno sredstvo za uspešnu borbu protiv strasti, naročito protiv gordosti koja se smatra korenom svakog daljeg zla. Ali bez duhovnog posta, kažu sveštenici, sam telesni post Bog ne prihvata. Post najpre ima duhovni smisao i on je organski povezan sa celokupnim duhovnim životom.

Da li su posni čips i smoki
ATA / Antonio Ahel 

Na današnji dan, Krstovdan, poštuje se i običaj branja bosiljka - biljke koju nazivaju "božijom" ili "svetom". Bosiljak se unosi u kuću i sveti baš na Krstovdan, a smatra se da to donosi uspeh i zdravlje ukućanima. Veruje se da treba da se zakači za ikonu. 

Ako je na Krstovdan oblačno, veruje se da će zima biti bogata snegom, a ako je suvo, da će naredna godina biti sušna. Na Krstovdan je dobro da poslodavci isplate svoje radnike, a na današnji dan je dobro i obaviti kućne poslove, za razliku od većine drugih praznika kada se savetuje da se to ne radi.

Izvor: Lepa&Srećna