Tuberkuloza je bakterijska infekcija koja se širi udisanjem sićušnih kapljica u vazduhu, nakon što zaražena osoba kine ili kašlje. Ona uglavnom napada pluća, ali može da zahvati bilo koji deo tela. 

Moguća je, dakle, tuberkuloza kostiju, žlezda, nervnog sistema. Ona može biti veoma opasna, ali je izlečiva ukoliko se koriste odgovarajući antibiotici.

Tipičan simptom tuberkuloze je uporan kašaljkoji traje duže od tri nedelje i obično se iskašljava šlajm. Ispljuvak može sadržati i krv. Obolelog muče i:

 • gubitak telesne težine
 • znojenje tokom noći
 • visoka temperatura
 • umor
 • gubitak apetita i
 • otoci na vratu.

Simptomi se obično razvijaju dosta sporo, pa može da prođe i nekoliko nedelja dok se ne pojave prve tegobe. Štaviše, ustanovljeno je da bacili mogu da borave u telu i mesecima ili godinama nakon infekcije. Postoji i latentna tuberkuloza, kada nema nikakvih simptoma.

rentgen.jpg
Shutterstock  

Veliki problem u postavljanju dijagnoze može biti i to što simptomi tuberkuloze mogu da se pojave i kod mnogih drugih bolesti, pa nisu uvek znak ove infekcije. Za tuberkulozu drugih organa, karakterističan može biti bol - na primer, u stomaku, ali i uporna glavobolja, napadi grčeva, konfuzija.

Dijagnostika je ipak jednostavna ako se sprovede sistematično. Za dijagnozu tuberkuloze pluća važan je rentgenski snimak, kao i analiza uzorka ispljuvka. Za druge organe, mogu biti potrebni ultrazvuk, magnentna rezonanca ili skener, analiza krvi i urina pa i biopsija ugroženog organa.

kasalj pregled.jpg
Shutterstock  

Latentna tuberkuloza se, takođe, može otkriti - kožnim probama. Supstanca pod nazivom Alt-tuberkulin ili rastvor PPD tuberkulina se ubacuje pod kožu, koja reaguje u roku od 48 do 72 sata. Stvara se mala, crvena oteklina. Ako je veća, moguće je da pacijent već ima i aktivnu tuberkulozu pa će lekar preporučiti i rentgensko snimanje.

Ako je crvenilo malo, moguće je da je osoba vakcinisana "be-se-že" vakcinom i zato reaguje, pa su potrebni dodatni testovi.

Tuberkuloza se leči oko šest meseci, kombinacijom različitih antibiotika. Ako se bolest ponovi, lečenje traje i duže. Neke forme su otporne na određene lekove, pa će biti potrebno podešavati dijagnozu. Osoba je infektivna prvih dve-tri nedelje, pa je važno prekinuti lanac dalje zaraze kroz porodicu i krug prijatelja. 

Oboleli treba da:

 • prekine odlaske u školu, na fakultet ili na posao
 • uvek prekriva usta kad kašlje, kija ili se smeje
 • sve upotrebljene ubruse odlaže u plastičnu kesu koju odmah zatvori
 • redovno provetrava prostorije u kojima boravi i
 • spava u zasebnoj sobi.

Kako navodi Institut za javno zdravlje "Batut", bаcil tubеrkulоzе је оsеtljiv nа tоplоtu (63C gа uništаvа zа 30 minutа, а 80C zа 1 sеkundu). Оdеću i pоstеljinu treba prаti nа 60-90C, а pоsuđе u vrеlој vоdi. Оd hеmiјskih dеzinficiјеnаsа zа prаnjе rаvnih pоvršinа, pоdоvа i tоаlеtа, nајеfikаsniјi su hlоridi (nа primer, rаstvоr vаrikinе).

U Srbiji, obоlеli оd zаrаznе tubеrкulоzе plućа mоrајu dа sе lеčе u bоlnicаmа, а nа kućnо prоdužеnо lеčеnjе sе оtpuštајu tеk kаdа pоstаnu bеzоpаsni zа svојu оkоlinu, kаdа bаcilа višе nеmа u ispljuvku.

Mogući su izuzeci, kada se oboleli može pustiti na kućno lečenje, o čemu odlučuje ambulantni lekar.

Važno je zapamtiti da je zarazan samo oboleli od plućne tuberkuloze i to onaj koji iskašljava bacile tuberkuloze u spoljašnju sredinu. Tuberkuloza bilo kog drugog organa, uključujući tu i tuberkulozu plućne maramice, nije zarazna.

Takođe, svega 10 odsto inficiranih osoba će se kasnije u toku života razboleti od tuberkuloze, a najčešći razlog je pad otpornosti organizma izazvan stresom, neurednim životom, neuhranjenošću, lošim uslovima života, alkoholizmom, nekom drugom dugotrajnom bolešću, HIV infekcijom.

Tekst: Lepa&Srećna