Za dame starije od 50 godina veoma je važno koje namirnice unose u svoj organizam, kako bi izbegle određene zdravstvene probleme. Kako starimo, naše telo se menja, a uz ove savete stručnjaka obezbedićete mu hranljive materije koje su mu potrebne.

Dijetetičar Džejson Edvolt kaže da bi nakon 50. rođendana žene trebalo da u svoj režim ishrane uvrste tri hranljiva sastojka koji su veoma efikasni u borbi protiv najčešćih promena izazvanih starenjem.

1. Kalcijum za zdravlje kostiju

Osteoporoza je veoma česta bolest u ovoj dobi, a istraživanja pokazuju da je jedna od 3 žene starije od 50 godina u opasnosti od loma kostiju uzrokovane osteoporozom. Rizik od razvoja ove bolesti povećava se s godinama, a zbog toga je veoma važno unositi dovoljne količine kalcijuma. Ženama starijim od 50 godina potrebno je 1.200 miligrama kalcijuma dnevno.

"Apsorbujemo manje kalcijuma kako starimo, a sposobnost nekih žena da tolerišu mlečne proizvode - najbolje izvore kalcijuma - takođe se smanjuje kako stare. Zeleno povrće i sok od pomorandže obogaćen kalcijumom su drugi dobri izvori", navodi Edvolt.

Kajenski biber ubrzava metabolizam
Youtube/Printscreen/Jenifer Jenkins 

2. Proteini za zdravu mišićnu masu

Do 80. godine života žene izgube i do polovinu svoje mišićne mase. Međutim, konzumiranjem dovoljne količine proteina može se usporiti ovaj proces. Potrebe za proteinima zavise od vaše kilaže, a za žene starije od 50 godina stručnjaci preporučuju 1 do 1,5 grama proteina po kilogramu težine.

"Zdrava biljna ishrana koja ne uključuje meso, glavni izvor proteina, i dalje može da obezbedi dosta proteina ako napravite pametan izbor. Izaberite više soje, kinoe, jaja, mlečnih proizvoda, orašastih plodova, semena i pasulja", savetuje dijetetičar Edvolt.

3. Vitamin B12 za funkciju mozga

Kako stare, žene apsorbuju manje hranljivih materija iz hrane koju jedu. Jedan od ključnih nutrijenata koji ne apsorbuju dovoljno je vitamin B12, koji je neophodan za održavanje zdravih crvenih krvnih zrnaca i funkcije mozga. Preporučeni dnevni unos vitamina B12 za žene starije od 50 godina je 2,4 mikrograma dnevno.

"Najbolji izvori vitamina B12 su jaja, mleko, nemasno meso, riba i hrana poput žitarica", objašnjava Džejson Edvolt.

Kako smršati posle pedesete
Youtube/Printscreen/Be Healthy Enough 

On takođe navodi i tri dodatna saveta koja će ženama 50+ pomoći da dobiju sve potrebne hranljive materije.

- Fokusiranje na integralne žitarice, voće i povrće pomoći će vam da izbegnete mnoge uobičajene probleme koji dolaze s godinama

- Popijte vodu i pre nego što ožednite. Način na koji telo detektuje žeđ menja se kako starite. Pobrinite se da pijete puno vode, čak i ako ne osećate žeđ. Nosite flašu vode i popijte čašu uz svaki obrok

- Zakažite sastanak sa hranom. Napišite plan u kalendar, jer je tako veća verovatnoća da ćete pojesti sve što ste isplanirali.

Tekst: Lepa&Srećna