Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO SE SVAĐATE VIŠE NEGO IKAD, MOŽDA VAM PRETI SLOM: Doktorka otkriva kad morate hitno na odmor

Autor Jasmina Glišić

Stres je sam po sebi težak, ali može da preraste u još veći problem. Kako prepoznati simptome "burnout" sindroma - stanja u kojem se osećate kao da ste "izgoreli" na poslu...

 kancelarija-min.jpg Izvor: Youtube / biz_niz17

Ima više znakova da vam se bliži slom, da ćete "izgoreti" od posla i obaveza, a jedan od prvih je osećaj da se - na neki način - udaljavate od svih ljudi oko sebe. Sindrom "burnout" često bude uzrok napetosti koji nas tera da počnemo da se svađamo s ljudima više nego obično - sa prijateljima ili partnerom.

Drugi simptom je, po rečima dr Džulije Smit, psihoterapeuta, odugovlačenje s poslovima. Čovek koji je na ivici da "izgori" počinje da odlaže čak i najsitnije zadatke, jer i takve stavke na dnevnom spisku njemu izgledaju veliki "kao planina".

Treći znak da se bliži slom javlja se kad neko prestane da vodi računa o sebi - više mu nisu važni ni zdrava ishrana, ni vežbanje ni san - ima utisak da za bilo šta od toga nema dovoljno vremena.

Četvrti simptom "burnout" sindroma je neprekidna fizička i emocionalna iscrpljenost. Ako se osećate izuzetno umorni, a pritom ste previše napeti da biste uopšte mogli da zaspite do pola noći, verovatno patite od ovog sindroma.

 zena pod stresom.jpg Izvor: Shutterstock

Osobe pogođene ovim sindromom pokazuju pad kreativnosti i osećaja smisla u svom poslu, umeju često da budu cinični, nemaju više motivacije.

Psiholozi kažu da se ovi osećaji polako "uvlače" i da "burnout" ne nastupa preko noći. Dok stres može doći naglo i tokom njega čovek bude hiperaktivan, prezauzet i može da "padne" energetski, "pregorevanje" na poslu čoveka čini neaktivnim i oduzima mu motivaciju.

Stres čoveka iscrpljuje, pre svega, fizički i psihički, "burnout" vas cedi na nivou emocija. Psiholozi nekad kažu - stres može da vas ubije, ali od "burnout" sindroma se pitate da li uopšte vredi živeti.

Stres je početak "burnout" sindroma i zato već tokom stresnih situacija valja početi s njegovom kontrolom. Ako ipak prepoznate da stanje prevazilazi vaše moći, potražite stručnu pomoć.

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije