Cvekla ima brojne pozitivne uticaje na organizam, zbog čega nutricionisti savetuju da je često imamo na trpezi.
Cvekla je povrće koje je puno antioksidansa, ima protivupalna dejstva, poboljšava izdržljivost, smanjuje krvni pritisak i poboljšava protok krvi.
Bogata je kalijumom, a ima i veću količinu nitrata od bilo kog drugog povrća.
Unošenje nitrata dovodi do pojačanja efikasnosti kiseonika tokom vežbanja, dok u isto vreme poboljšava performanse i povećava izdržljivost.
Konzumacija soka od cvekle pre umereno intenzivne šetnje na traci poboljšava funkcionisanje mozga, a 500 ml soka od cvekle pre vožnje bicikla povećava performanse za 3%, dok ista količina tokom šest dana poboljšava izdržljivost do 25%.
Kako kažu stručnjaci, moći ćete da vežbate i 16% duže nego inače.
Ako pečete cveklu, nutricionisti savetuju da prvo ogulite koru, pa da je obmotate folijom i stavite u rernu na 200 °C na sat vremena.
Bilo koju salatu s cveklom možete začiniti limunovim sokom i maslinovim uljem, a možete je pomešati i sa spanaćem i drugim zdravim sastojcima kako biste napravili ukusan smuti.