Cvekla je povrće koje je puno antioksidansa, ima protivupalna dejstva, poboljšava izdržljivost, smanjuje krvni pritisak i poboljšava protok krvi.

Bogata je kalijumom, a ima i veću količinu nitrata od bilo kog drugog povrća.

Unošenje nitrata dovodi do pojačanja efikasnosti kiseonika tokom vežbanja, dok u isto vreme poboljšava performanse i povećava izdržljivost.

Konzumacija soka od cvekle pre umereno intenzivne šetnje na traci poboljšava funkcionisanje mozga, a 500 ml soka od cvekle pre vožnje bicikla povećava performanse za 3%, dok ista količina tokom šest dana poboljšava izdržljivost do 25%.

Kako kažu stručnjaci, moći ćete da vežbate i 16% duže nego inače.

Ako pečete cveklu, nutricionisti savetuju da prvo ogulite koru, pa da je obmotate folijom i stavite u rernu na 200 °C na sat vremena.

Bilo koju salatu s cveklom možete začiniti limunovim sokom i maslinovim uljem, a možete je pomešati i sa spanaćem i drugim zdravim sastojcima kako biste napravili ukusan smuti.