Naduven stomak i gasovi su problem koji često muči i osobe bez viška kilograma. Razlozi za to mogu biti različiti, ali treba uvek isključiti mogućnost infekcije parazitima. Paraziti mogu da žive u ljudskim crevima, a da čak i ne izazivaju nikakve simptome. Ako se tegobe jave, to su obično bol u stomaku, proliv, mučnina i povraćanje, uz pomenuto nadimanje i gasove.

U nekim slučajevima može se javiti svrab ili osip u regiji vulve ili rektuma, a oboleli oseća umor i gubi na težini. Rizik od parazita je najveći u uslovima loše higijene i upotrebe zagađene hrane i vode. Najviše mogu biti ugroženi deca i starije osobe, kao i svi oni koji imaju oslabljen imuni sistem.

Odlazak kod lekara je prvo što treba da uradite ako osetite neki od gore navedenih simptoma. Ukoliko postoji sumnja na postojanje parazita, biće potrebno testiranje stolice. Ponekad je neophodno uzeti i nekoliko uzoraka. Ako posumnja na veće oštećenje gastro trakta, lekar može da zatraži i snimanje rentgenom.

Uz medicinsku terapiju koju će prepisati, najbolja iskustva se postižu promenom ishrane. Savetuje se da se izbegavaju prosti šećeri, oni kojih ima u konditorskim proizvodima, ali i oni u voću i voćnim sokovima i mlečnim proizvodima. Med je, najčešće, dozvoljen.

Preporučuju se sirov beli luk, nar, semenke bundeve, cvekla i šargarepa. Neophodno je piti dosta vode da bi se organizam čistio. Tome pogoduje i hrana sa dosta vlakana.

Od suplemenata treba uzimati vitamin C i cink, a o probiotiku - vrsti i dozi - je neophodno da se konsultujete sa svojim doktorom.

Izvor: Lepa&Srećna