Umesto da kupujete humus po nimalo povoljnoj ceni, naučite da ga spremite kod kuće. Uz dodatak koji će ga učiniti još zdravijim, dobićete odličan namaz. Ako vaši ukućani ne vole cveklu, ovo je odličan način da njene dragocene sastojke ipak uvrstite u njihovu redovnu ishranu.

Potrebno je da skuvate leblebiju, u vodi sa malo dodate sode bikarbone. Kao i kod drugih mahunarki, treba da je potopite u vodu preko noći, jer će se brže skuvati i biti lakše svarljiva. U drugom loncu, skuvajte cveklu.

Na količinu od, otprilike, 2 šolje kuvane leblebije, treba vam 1 srednja cvekla (ali možete staviti i više), 2 kašike tahinija, trećina šolje maslinovog ulja i četvrtina šolje limunovog soka. Izmutite kratko u blenderu i posolite po ukusu. 

Tahini, takođe, možete da napravite sami tako što ćete dugo miksati susamovo seme. Dugim miksanjem izdvojiće se ulje pomoću kojeg se smesa pretvara u mazivu pastu.

 Izvor: Lepa&Srećna