Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO VOLITE ČOKOLADU NE MORATE DA JE SE ODREKNETE: Dokazano je da povoljno utiče na zdravlje

Ako je čokolada način na koji zadovoljavate svakodnevnu potrebu za slatkim evo šta treba da znate.

 Iznenađujući efekti svakodnevnog konzumiranja čokolade Izvor: Screenshot / Youtube / Nino's Home

Nema mnogo ljudi na ovoj planeti koji ne vole čokoladu. Bilo da je u pitanju sladoled, kolačići, vruća čokolada ili samo obična stara bombona, većina nas će iskoristiti priliku da zagrize. Ali šta se dešava sa našim telima ako redovno jedemo čokoladu?

Možda će vas zanimati

Stručnjaci su otkrili iznenađujuće efekte svakodnevnog jedenja čokolade. Važno je imati na umu da nije svaka čokolada jednaka. Kakao u svom prirodnom obliku prepun je zdravih antioksidanata i hranljivih materija, zbog čega je tamna čokolada često zdravija od drugih vrsta koje dolaze sa dodatkom šećera.

Može da poboljša zdravlje srca

Utvrđeno je da tamna čokolada može pomoći u poboljšanju zdravlja srca zbog svojih moćnih antioksidanata zvanih flavonoidi. U tamnoj čokoladi postoje antioksidansi koji mogu da povećaju cirkulaciju krvi u srcu, smanje rizik od zgrušavanja i čak se pokazalo da snižavaju krvni pritisak.

Pomaže u smanjivanju stresa

Kao da nam je potrebno više izgovora da jedemo čokoladu, neka istraživanja kažu da ona može poboljšati vaše raspoloženje. Ako razmislite o tome, jedenje čokolade skoro uvek poboljšava vaše raspoloženje, a studije su pokazale da su ljudi koji su jeli čokoladu prijavili da osećaju manje stresa. Međutim, važno je da budete svesni ne samo količine čokolade koju jedete, već i kvaliteta. Ishrana sa većim sadržajem šećera zapravo je povezana sa više slučajeva anksioznosti i depresije, što znači da jedenje čokolade sa nižim sadržajem šećera, poput crne čokolade, može biti bolja opcija.

Dodatna količina magnezijuma

Čokolada sadrži magnezijum, koji ima mnoge prednosti i koji je mineral koji se prirodno nalazi u zemlji, kao i u ljudskom telu. Od vitalnog je značaja za život jer se nalazi u svakoj ćeliji tela i važan je za obavljanje mnogih telesnih funkcija. Važno je, naravno, napomenuti da što je čokolada tamnija, to je hranljivija vrednost i više magnezijuma konzumirate. Mlečna čokolada može i dalje da sadrži hranljive materije, ali njena nutritivna vrednost opada ako je puna dodatih šećera i drugih prerađenih sastojaka.

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije