Naš mozak igra ključnu ulogu u sveukupnom zdravlju, a o njemu se vrlo retko brinemo. Obično se baziramo da ostanemo zdravi i fit, misleći na sve ostale organe, osim na svoj mozak.

Da li ikad pomislite kako biste trebali da se posvetite očuvanju dela tela koji nas kontroliše? Nije bitno koliko godina tačno imate, memorija vam je važna za apsolutno sve u životu. Stručnjaci su se usaglasili da je miran, zdrav i uravnotežen život ključan za zdravlje mozga, a onda su izdvojili 4 segmenta koje smatraju za najvažnije.

1. ISHRANA

Hrana je presudna za razvoj našeg mozga još od našeg rođenja. Nekvalitetna, previše masna ili sa mnogo šećera, hrana loše utiče na mozak. Ograničite unos šećera, prerađene hrane, rafinisanih žitarica, a povećajte proteine životinjskog porekla, kao što su zdrave masti i antioksidansi.

2. MASNE KISELINE

Kada pričamo o zdravim mastima, omega 3- kiseline su od presudnog značaja za sve funkcije vezane za naš mozak. Najviše se nalazi u morskim ribama, a one povećavaju protok krvi u mozgu.

3. VEŽBANJE

Nešto najbolje što možete priuštiti svom telu a u isto vreme i mozgu je – vežbanje. Povećava belu i sivu materiju u mozgu, koja je presudna za sve važne funkcije pamćenja. Ukoliko niste u mogućnosti da vežbate pet puta nedeljno pešačite što više, iskoristite proleće i gde god možete idite peške.

4. SPAVANJE

Dok spavate, vaš mozak uzima sve informacije i sve što je nepotrebno on odbacuje. Kada niste dovoljno naspavani, ostajete prebukirani svim nepotrebnim informacijama, što vam izaziva glavobolju, lošu koncentraciju i loše raspoloženje.

Pročitajte još šta kaže dr Danica Grujičić o promenama u ponašanju koje ukazuju na tumor mozga

Izvor: Lepa&Srećna