Čokoladu vole i odrasli i deca, a lekari preporučuju da je jedemo u danima kada nismo u najboljem raspoloženju. Takođe je poznato da kvalitetan proizvod brzo zadovoljava apetit, stimuliše proizvodnju hormona sreće endorfina, daje energiju i podstiče mentalnu aktivnost.

Srećom po ljubitelje slatkiša ili slatkih pločica, postoji mnogo vrsta čokolade - bele, mlečne, gorke itd. Sve su podjednako zdrave i ukusne. Čokolada može da ublaži tegobe određenih bolesti, kao što je recimo migrena.

Kompanija ConsumerLab sprovela je nezavisno istraživanje u kojem je utvrđeno da većina tamnih čokolada u oko 45 grama ima 40-50 mg kofeina, koliko i šolja zelenog čaja ili pola šolje kafe. Uz to, crna čokolada je bogat izvor magnezijuma.

Lekari tvrde da visokokvalitetna crna čokolada može da snizi krvni pritisak. Prema rečima kardiologa Ane Morozove samo nekoliko kockica čokolade dnevno će pomoći da nivo pritiska bude normalan.

"Tamna čokolada širi krvne sudove i time snižava krvni pritisak. U nekim slučajevima, kvalitetna čokolada može čak zameniti tradicionalne lekove", tvrdi doktorka.

Nedavno su američki naučnici sproveli niz studija u kojima je utvrđeno da kakao, bogat flavonoidima, u kratkom roku značajno utiče na zdravlje srca. 

Da biste snizili pritisak i zadržali ga u normali čokoladu možete jesti svaki dan, ali u malim količinama (2-3 kockice), savetuje stručnjak. Ako se doza prekorači, može se pojaviti još jedan efekat - višak težine.

Izvor: Lepa&Srećna