Kombinacija određene ishrane i fitnesa donosi dobre rezultate kada je izgled u pitanju, ali ako želimo da brzo dođemo do manje kilograma i zategnutog tela treba da se odlučite za jednu od pet dijeta koju preporučuju stručnjaci, a koje dokazano ubrzavaju metabolizam i pomažu vam da se osećate mlađe.

Mediteranska ishrana

Ovaj tip ishrane inspirisan je jelovnikom ljudi sa Mediterana i promoviše hranu koja je što manje obrađena: povrće, maslinovo ulje, riba i piletina. Idealno je da se držite što dalje od prerađene hrane, soli, crvenog mesa i zasićenih masti. Velika prednost ove dijete je preporučena konzumacija crvenog vina. Mediteranska dijeta uključuje pregršt ukusne hrane, ali ako želite da izgubite kilograme i dalje ćete morati da brojite kalorije.

Fleksiterijanska prehrana

U pitanju je fleksibilna varijanta na temu vegetarijanstva u kojoj je oko 80% hrane koja se unosi biljnog, a 20% životinjskog porekla. Vodeći se pravilima ove dijete dobijate najbolje od biljaka, a na taj način smanjujete rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa i raka, dok uživate u hrani koju volite. Pošto nije stroga, lakše je pridržavati je se u stvarnom životu i praksi.

5:2

5:2 podrazumeva da ste dva dana u nedelji u ozbiljnom kalorijskom deficitu, a da se ostalih pet hranite uobičajeno i unosite 2000 do 2500 kalorija. Iako ne postoje unapred postavljenje restrikcije u prehrani, ova dijeta podrazumeva post dva dana nedeljno. Tim danima, trebalo bi se ograničiti na unos od 500 kalorija dnevno (600 za muškarce).

Veganstvo

Biljna ishrana postala je veoma popularna u poslednjih nekoliko godina, a ona podrazumeva isključivanje svih proizvoda životinjskog porekla – oprostite se od mleka i mlečnih proizvoda. Da bi ova dijeta bila zdrava, vegani bi trebali jesti obroke koji sadrže proteine, ugljikohidrate, povrće i zdrave masti.

Post

Post je postao veoma popularan. Ovo je način prehrane u kom se menjaju vremenski intervali u kojima se jede i u kojima se posti. Suština je da ne sadrži posebne specifikacije i ograničenja kada je u pitanju vrsta hrane (iako se preporučuje zdrava), već vremenske odrednice prilikom jela.

Pročitajte još i savet nutricioniste kako da izbegnete zamku i ne ugojite se tokom posta

Izvor: Lepa&Srećna