Mogu li ljudi sa dijabetesom da jedu voće? Apsolutno! Voće je prepuno vitamina, minerala i vlakana. Voće sadrži ugljene hidrate i može podići šećer u krvi, pa je važno da ih računate kao deo obroka ili užine.

Trik je u tome da kada jedete voće vodite računa o porcijama. Iako je većina voća dozvoljena osobama sa dijabetesom, evo vrsta koje je lako pronaći i koje mogu biti deo zdrave ishrane osoba sa šećernom bolešću.

1. Borovnice

Jedna šolja borovnica sadrži 80 kalorija, 20 grama ugljenih hidrata i 3 grama vlakana. Takođe je dobar izvor vitamina C, koji obezbeđuje 15% dnevne preporučene količine. Borovnice sadrže vitamin K, koji pomaže u regulisanju zgrušavanja krvi i metabolizma kostiju, kao i mangan. što pomaže u razvoju kostiju. Ova bobica je takođe prepuna fitonutrijenata zvanih polifenoli, koji uključuju antocijanine, koji se nalaze u hrani plavo-crvene nijanse. Takođe su sertifikovani kao zdravi za srce kroz program sertifikacije hrane za proveru srca Američkog udruženja za srce.

2. Jabuke

Jedna srednja jabuka (prečnika 5 cm) sadrži 77 kalorija, 2 grama vlakana i 21 gram ugljenih hidrata. Takođe ima vitamin C, gde skoro polovina dolazi iz "mesa". Jabuke takođe sadrže flavonoide zvane floridzin i kvercetin, za koje je istraživanje pokazalo da pomažu u borbi protiv srčanih bolesti i raka.

3. Lubenica

Ova ukusna dinja je 92% vode. Po porciji od dve šolje, sadrži 80 kalorija, 21 gram ugljenih hidrata i 1 gram vlakana. Odličan je izvor vitamina C – obezbeđuje 25% dnevne preporučene količine – a takođe obezbeđuje vitamine A i B6, kalijum, magnezijum, tiamin i fosfor.
Lubenica takođe sadrži veći nivo fitonutrijenata likopena u poređenju sa mnogim drugim svežim voćem ili povrćem. Pokazalo se da likopen pomaže u smanjenju krvnog pritiska kod ljudi sa pre-hipertenzijom ili hipertenzijom. Pored toga, istraživanje je pokazalo da je veći unos likopena povezan sa manjim rizikom od raka prostate.

4. Jagode

Jedna porcija od osam srednjih jagoda obezbeđuje 45 kalorija, 7 grama šećera i 12% dnevne preporučene količine dijetetskih vlakana. Takođe je odličan izvor vitamina C koji obezbeđuje 140% dnevne preporučene količine i takođe obezbeđuje folat i kalijum.
Jagode takođe obezbeđuju elaginsku kiselinu koja deluje kao antioksidans, štiteći vaše ćelije od štetnih jedinjenja zvanih slobodni radikali. Elaginska kiselina takođe može podržati vašu imunološku funkciju i smanjiti upalu, a istraživanja sugerišu da takođe može pomoći u smanjenju rizika od određenih oblika raka. Ove prekrasne bobice takođe sadrže flavonoide, prirodno biljno jedinjenje koje može pomoći u smanjenju rizika od raka, srčanih bolesti i kognitivnog pada.

5. Grejpfrut

Jedna polovina srednjeg grejpfruta (6 cm u prečniku) je porcija ovog voća. Sadrži 41 kaloriju, 10 grama ugljenih hidrata i 1 gram vlakana. Takođe je odličan izvor vitamina C koji obezbeđuje blizu 50% dnevne preporučene količine. Grejpfrut je takođe dobar izvor vitamina A, koji pomaže u održavanju zdrave kože i kose.

Izvor: Lepa&Srećna