Poznato je da hranljiva i uravnotežena ishrana igra ogromnu ulogu u održavanju zdravlja, a jedan od glavnih razloga za sve veću prevenciju hroničnih bolesti i gojaznosti su loše navike u ishrani, smatraju stručnjaci. Nephodno je da svakodnevno imamo izbalansiranu ishranu punu vitamina. 

„Naš imunološki sistem zahteva esencijalne vitamine i minerale da bi pravilno funkcionisao i zaštitilo telo od bolesti i problema sa imunodeficijencijom“, rekao je Tanve Tutlani, poznati nutricionista, dodajući da je vitamin D jedan tako važan mikronutrijent potreban za optimalno funkcionisanje tela.

„Nedostatak vitamina D je povezan sa dijabetesom, kardiovaskularnim oboljenjima, debljinom, autoimunim poremećajima, neuromišićnim bolestima, gripom, osteoporozom, rakom itd. Pošto se vitamin D prirodno proizvodi u koži kao odgovor na sunčevu svetlost, poznat je i kao 'sunčev vitamin'. Međutim, određene namirnice mogu pomoći da se obezbedi adekvatan nivo vitamina D rastvorljivog u mastima u telu“, rekao je on.

Pečurke

Pečurke su jedan od najmoćnijih neživotinjskih izvora vitamina D2, D3 i D4. Kao i ljudi, pečurke imaju tendenciju da sintetišu vitamin D kada su izložene ultraljubičastom svetlu sunca. Uključite pečurke u svoju ishranu najmanje četiri puta nedeljno kako biste zadovoljili potrebe tela za vitaminom D.

Kravlje mleko

Pasterizovano kravlje mleko obično sadrži vitamin D. Međutim, količina može da varira od marke do marke. Većina proizvođača mleka dodaje mikronutrijente tokom prerade mleka dobrovoljno kako bi proizvod bio hranljiviji. Iako mleko prirodno nema vitamin D, ono je puno kalcijuma. Dakle, ova dva hranljiva sastojka dobro rade zajedno na jačanju kostiju uz bolju apsorpciju kalcijuma.

Sir

Jedan od najomiljenijih namirnica širom sveta, sir sadrži pristojnu količinu vitamina D. Od svih vrsta, rikota i čedar su najbogatiji izvori. Međutim, sir je takođe prepun masti, pa se pobrinite da hranu uzimate u malim količinama kako biste održali optimalnu ravnotežu hranljivih materija.

Maslac

Maslac nije samo prepun antioksidansa, minerala, masnih kiselina i cinka, već i vitamina D. Jedna supena kašika putera može da ispuni oko 11% dnevnog unosa vitamina D. Ako patite od srčanih smetnji, uzdržite se od konzumiranja putera.

Jaja

Jaja se smatraju najboljim izvorom vitamina D. Konzumiranjem dva jajeta svaki dan možete ispuniti 82 procenta vašeg dnevnog preporučenog unosa vitamina D. Potrudite se da jedete celo jaje, a ne samo belance kako biste održali nivo vitamina D u telu. Jaja su bogata hranljivim materijama za jačanje imuniteta, kao što su proteini, cink, selen, jačaju nivo imuniteta i održavaju srce zdravim.

Losos

Jedna od popularnih masnih riba, losos je odličan izvor vitamina D i drugih važnih hranljivih materija korisnih za kosti i mišiće. Porcija od 100 gr lososa ispunjava oko 66 odsto dnevnih potreba za vitaminom D.

Izvor: Lepa&Srećna