Za razliku od brojnih trendova na TikToku čija je zdravstva opravdanost krajnje sumnjiva, popularnost rikota sira je najzad nešto iza čega stoje i nutricionisti. Mlečna dijeta, u svojoj drastičnoj verziji, podrazumeva da se po čitav dan pije samo mleko. To može biti veoma opasno.

Sa druge strane, rikota je odličan mlečni proizvod koji može biti osnova dijetalnog obroka. Možete ga vrlo lako napraviti i sami, tako što ćete litar mleka ugrejati da počne da "struji" (ne treba da provri) i sklonite sa vatre. Dodajte proceđen sok od jednog limuna i kašičicu soli, promešajte i ostavite da stoji desetak minuta. Tada će se stvoriti grudve rikota sira. Ako primetite da se mleko ne zgrušava, dodajte još soka limuna ili kašičicu jabukovog sirćeta pa sačekajte još malo.

Procedite i služite rikotu na sledeće načine:

  • prepecite hleb, premažite kriške presečenim čenom belog luka i namažite sloj rikota sira pa ukrasite tankim kolutovima paradajza;
  • propržite seckane šampinjone na vrlo malo ulja da se karamelizuju, pa ih posolite i poprskajte sa malo limunovog soka a onda garnirajte sa rikota sirom ili
  • servirajte rikota sir u činiji pa ga prelijte tankim mlazom meda i pospite sitno seckanim listićima nane - servirajte kao pravi delikates, uz domaći hleb.

Idealna je kombinacija da uz proteine iz sira, obezbedite telu dovoljno vitamina i vlakana iz kvalitetnog hleba i povrća.

Rikotu možete kupiti i u prodavnici, veoma lična vrsta je i "urda" sir. Ako je pravite sami, najbolje bi bilo da imate domaće mleko, a svakako nemojte pokušavati sa "trajnim". Od domaćeg mleka možete praviti i "starinski", prevreli sir ali on nije tako dijetalan.

Izvor: Lepa&Srećna