Riba je izuzetno zdrava namirnica, pre svega zbog velikog procenta proteina ali i omega-3 masnih kiselina.

Međutim, nisu sve vrste ribe jednako zdrave, pa treba biti oprezan u pogledu učestalosti njihovog korišćenja u ishrani.

Nutricionisti kažu da je sardina najbolja konzervisana riba i da s njom ne možemo da pogrešimo. U 100 grama sardine ima čak 25 grama proteina, važnog gradivnog materijala za mišiće i lepu kožu, kao i EPA i DHA, masnih kiselina koje blagotvorno deluju na upale. Zahvaljujući velikoj količini kalcijuma, ove sitne ribe su od izuzetnog značaja za zdrave i čvrste kosti, pa se preporučuju svima koji pate od osteoporoze.

sendvič sa sardinom
Instagram / wholistic.twins 

Tunjevina ima sličan procenat proteina, ali manje holesterola od sardine. Ipak, nivo kalcijuma je drastično niži, a nutricionisti su izuzetno zabrinuti zbog količine žive koja se u tuni može naći. U nekim kompanijama u svetu počeli su čak da vrše proveru procenta žive pre nego što upakuju tunjevinu u konzerve, ali je to još uvek retkost.

Upravo ovaj štetan sastojak je razlog što mnogi stručnjaci za ishranu presuđuju u korist sardine kad god se postavi pitanje koja je riba zdravija. Nije osnov samo područje na kojem se riba lovi, mada je dobro proveriti poreklo sadržaja konzerve kad god je to moguće. Najzagađenija je tuna ulovljena u Severnoj Americi i Evropi , a najmanje ona iz Severozapadnog i Jugozapadnog Pacifika.

Ipak, suština leži u mestu ribe u lancu ishrane - sitnija riba se hrani samo planktonima, pa je zdravija za ljudsku ishranu. Krupna duže akumulira nezdrave sastojke. Ako vam se čini da je krupnija - tuna - ukusnija, probajte da sardinu poprskate sa malo limunovog soka i pospete peršunom, sigurni smo da ćete  promeniti mišljenje.

Na kraju, vodite računa i o količinama. Nutricionisti preporučuju maksimalno dve konzerve tunjevine nedeljno, dok kod sardine nema ograničenja u tom pogledu. Međutim, zbog količine soli u sardinama, obavezno ih služite uz neslane namirnice.

Izvor: Lepa&Srećna