Gubitak sala na stomaku može biti dugotrajan i spor proces, ali dijetetičari su otkrili tajnu kako da to ubrzamo. Postoje tri tipa masti: trigliceridi, mast koja cirkuliše u vašoj krvi, potkožna mast, sloj direktno ispod površine kože i visceralna mast (takođe poznata kao trbušna mast ili masnoća na stomaku). Visceralna mast se nalazi ispod mišića u vašem stomaku i predstavlja rizik po zdravlje kada je ima previše.

Upravo ova visceralna mast doprinosi dodatnoj težini koju imate u srednjem delu tela, jer ima tendenciju da skladišti masnoću, ili abdominalnu mast, lako i odoleva dijetama pošto je u blizini skoro svih naših vitalnih organa. Ako želite da izgubite masnoću na stomaku, evo 7 stvari koje treba da isprobate.

1 Vežbajte duboko disanje

Hormoni stresa mogu dovesti do toga da telo skladišti više masti u srednjem delu, čak i ako se vaša telesna težina ne promeni. Jedan od najboljih načina da se brzo smanji stres je jednostavno vežbanje „disanja na stomak“— udahnite kroz nos u stomak, zadržite nekoliko sekundi, a zatim duboko izdišite kroz stisnute usne kao da zviždite. "

2 Jedite više proteina

Protein pomaže da se pokrene oslobađanje leptina, koji nam pomaže da se osećamo sito, duže i može da uspori potrošnju kalorija što dovodi do većeg povećanja masnog tkiva na stomaku. Laki načini da dodate više proteina u vašu ishranu uključuju smutije prepune proteina sa grčkim jogurtom ili proteinskim prahom ujutru, losos ili piletinu na žaru za ručak, sočivo ili crni pasulj za večeru i tvrdo kuvana jaja i pečene bademe za užinu .

3 Smanjite unos šećera

Vaše telo je izgrađeno da podnese ekvivalent od samo jedne do dve kašičice cirkulišućeg šećera u krvi u isto vreme, a sve više od toga ima potencijal da se pretvori u telesnu mast.

4 Idite u svakodnevnu šetnju

Kratka, žustra dnevna šetnja pomaže u podsticanju smanjenja nivoa kortizola. Studije pokazuju da čak i brza šetnja može pomoći da efikasnije regulišete nivo insulina, što dovodi do manjeg skladištenja masti u stomaku.

5 Smanjite unos ugljenih hidrata

Kada smanjite unos ugljenih hidrata, posebno rafinisanih ugljenih hidrata poput belog hleba, pirinča, peciva, testenina, kolačića, slatkiša i čipsa, i fokusirate se na ugljene hidrate bogate hranljivim materijama i vlaknima, kao što su povrće i voće sa niskim glikemijskim indeksom, počinjete da izgubite salo na stomaku, jer vaše telo sagoreva masti za gorivo.

6 Pratite šta jedete

Smanjenje masti na stomaku ne mora da bude ogromno, ali je potrebna doslednost, posebno kada je u pitanju izbor hrane. Kada pratite svoju hranu, možete videti kako ono što jedete utiče na sve, od vaše energije, raspoloženja, nivoa stresa, pa čak i sna – ne mora biti teško izvodljivo.

7 Pijte vodu sa limunom

Limun je poznati diuretik koji može da pomogne u smanjenju nadimanja stomaka, a povećanje hidracije može pomoći u održavanju apetita, što znači manji unos kalorija i manje masti na stomaku.

Izvor: Lepa&Srećna