Od svih masnih naslaga u telu, najopasnije su one u stomaku, a čak i kad smo na dijeti nije tako lako da ih se oslobodimo. 

Ove masnoće se nazivaju visceralne masti i oblažu unutrašnje organe, čime značajno mogu da poremete njihov rad. NI potkožne masne naslage nisu bezopasne, ali ove unutrašnje ugrožavaju čak i rad srca. Za borbu protiv ovih masnoća neophodno je da se zdravo hranite, kao i da budete fizički aktivni, ali naučnici su nedavno otkrili i da jedno voće značajno pomaže.

Reč je o jabukama, izuzetno bogatim pektinom - sastojkom koji daje gustinu voću kad ga ukuvavamo u džem ili slatko. Pektin je koristan zato što vezuje vodu i ograničava količinu masnoća koju ćelije mogu da apsorbuju. Zahvaljujući vlaknima, jabuke pomažu da se duže održi osećaj sitosti.

U njima ima i dragocenih polifenola koji mogu da "istope" deset odsto masnih naslaga na stomaku za 12 nedelja. Udruženim delovanjem korisnih sastojaka, jabuke doprinose sprečavanju metaboličkog sindroma - opasnog stanja u kojem su visoki holesterol i krvni pritisak, a organizmu preti pred-dijabetes.

Izvor: Lepa&Srećna