Gojaznost je, generalno, problem za koji su rešenja manje-više poznata, jer se prvi recept uvek svede na "manje hrane - više vežbe", ukoliko su drugi zdravstveni parametri, naročito hormoni, u redu.

Međutim, masne naslage u predelu stomaka nas posebno brinu, jer je poznato da se tu skupljaju ne samo potkožne i visceralne masti koje ugrožavaju unutrašnje organe. O nekim specifičnim aspektima ovog problema, razgovarali smo sa Anom Todorović, nutricionistom i specijalistom za javno zdravlje.

Šta su glavni uzroci gojaznosti u predelu stomaka, kako da je izbegnemo i da je se oslobodimo?

"Glavni uzroci u ovom predelu su, uglavnom: konzumacija testa, slatkiša i, generalno, hrane koja obiluje ugljenim hidratima (krompir, hleb, keksići...), kao i industrijskih sokova, uporedo sa nedostatkom fizičke aktivnosti usled čega dolazi do opuštanja stomačnih mišića i nakupljanja masnog tkiva u tom predelu."

Ipak, mnoge naše čitateljke se zdravo hrane i vežbaju, a ipak im "opstaju" uporne masne naslage na stomaku? Jedna čitateljka nam je ispričala da su joj i ruke i noge "već kao čačkalice" i da nema "kud više" da oslabi ali nikako da suzi struk...

"Nekada važnu ulogu u svemu ovome igra i genetska predispozicija, uvek treba posmatrati gradju mame ili tetke/bake, a nekada i način ishrane za koji neke osobe smatraju ispravnim, a greše ili im prosto taj način ishrane ne odgovara.

Poznata je činjenica da, na primer, omega 3 masne kiseline imaju važnu ulogu u skidanju masnog tkiva oko pojasnog dela pa, ukoliko se ne jede dovoljno ribe, neophodna je suplementacija."

Ana Todorović ističe da je nekada, pored redovnog vežbanja, potreban i brzi hod ili svakodnevna šetnja od po minimum 5000 koraka.

"Za skidanje pojasnog dela, nekada je otežavajuća okolnost ako je to masno tkivo " staro" i ako je osoba bila često na redukcionim dijetama", objašnjava nutricionistkinja.

"U svakom slučaju, preporuka je ishrana sa što manje hleba, sa dosta kvalitetnih proteina poreklom iz mesa, ribe i jaja i puno salata, što ranija večera i potenciranje vežbi za pojasni deo u kombinaciji sa šetnjama ili, još bolje, plivanjem."

Posebnu temu u okviru ove problematike predstavljaju žene u menopauzi! Da li one smeju i da li treba da insistiraju na upornom "skidanju" svih masnih naslaga? Neki zdravstveni izvori ukazuju da one preuzimaju funkciju endokrinih žlezda pa time mogu imati i zaštitnu ulogu u organizmu... šta se savetuje?

"Masno tkivo u menopauzi na neku način preuzima funkcije estrogena koji se prirodno gubi u ovom životnom razdoblju svake zene. Estrogen kontroliše emocije i raspoloženje, diktira fizički izgled, metabolizam, utiče na koncentraciju, štiti od propadanja neurona, utiče na stvaranje seratonina poznatijeg kao hormon sreće...

To znači da umereno povećanje masnog tkiva oko pojasnog dela ima važnu ulogu, ali to nikako ne znači da se opravdava značajno povećanje masnog tkiva oko pojasnog dela", izričita je Ana.

Kako da čitateljke procene da li im je masno tkivo oko pojasnog dela "umereno" ili ne? Neki okvir za procenu - da li možda po obimu struka? Ili po tome koliko se procentualno poveća telesna težina u odnosu na godine starosti? 

"Ono što propisuje Svetska zdravstvena organizacija je maksimalan obim struka za žene od maksimalno 85 cm, mereno u predelu gornje linije pupka, a metabolizam se usporava već od 30. godine 5% i to na svakih 5 godina, što bi značilo da shodno tome treba i energetski unos da se smanji", kaže nutricionista Ana Todorović.

Izvor: Lepa&Srećna / J. G.