Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVO POSLE KOLIKO VREMENA N 95 MASKA NEMA VIŠE EFEKTA: Stručnjaci upozoravaju kako se pravilno nosi ova zaštita

Pojedina istraživanja govore da su maske N 95 uspešnije u zaštiti protiv omikron soja virusa od onih hirurških, ali ukoliko se pravilno nose i čuvaju.

 Maska N 95 Izvor: Screenshot / Youtube / Sandy's DIY Health Advocacy

Na pitanje koliko dugo zaista možete da nosite masku N95, a da vas ona uspešno štiti, Linsi Mar profesorka sa univerziteta Virdžinija odgovara da ona svoju nosi nedelju dana.

Možda će vas zanimati

"Materijal maske N95 i sposobnost filtriranja neće se degradirati osim ako je fizički ne protrljate ili je probušite. Morali biste da budete u zaista zagađenom vazduhu nekoliko dana pre nego što maska izgubi sposobnost da filtrira čestice. Dakle, zaista možete da ih nosite dugo vremena.”

Po drugoj teoriji 40 sati je sasvim dovoljno vremena da maska štiti nakon što izgubi svoja svojstva, stručnjaci kažu da će ona sama pokazati da joj je došao kraj: trake će postati previše labave ili će se možda pokidati pre nego što izgubi sposobnost filtriranja.

Razlog zašto su maske N95 označene kao jednokratne je taj što su kategorisane kao medicinske maske. U poređenju sa platnenim maskama, pravilno postavljene N95 bolje sprečavaju da sitne čestice uđu u vaš nos ili usta zahvaljujući određenim materijalima – kao što su polipropilenska vlakna – koja deluju i kao mehanička i elektrostatička barijera zajedničkom vazduhu, primarnom pokretaču infekcije koronavirusom.

Da biste ponovo koristili maske N95 što je bezbednije moguće, izbegavajte dodirivanje prednjeg spoljašnjeg dela maske kada je stavljate, umesto toga, pokušajte da ga uhvatite za ivice ili trake.

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije