Kombinacija gripa i korone nešto je što uliva strah kod većine ljudi, a naročito sada kada se nakon Izralea pojavila i u Hrvatskoj. Stručnjaci starhuju od „blizanačke epidemije“, odnosno istovremene epidemije korona virusa i sezonskog gripa koja bi mogla dodatno da optereti zdravstveni sistem. Idalje savetuju distanciranje, nošenje maski i vakcinaciju protiv oba virusa.

Prvi slučaj flurone detektovan je u Izraelu, direktor ginekološkog odeljenja bolnice u Petar Tikvi Arnon Vižnicer rekao je da je porodilja bila pozitivna na korona virus i grip čim je primljena u bolnicu, što je kasnije potvrđeno još jednim testiranjem na oba virusa. Trudnica nije bila vakcinisana protiv korona virusa i gripa, ali je imala samo blage simptome i puštena je iz bolnice u dobrom stanju.

I dok stručnjaci idalje pozivaju na vakcinaciju, u ovom trenutku pretpostavljaju da će istovremeno veliki broj zaraženih korona virusom i sezonskim gripom dovesti i do sve većeg broja slučajeva flurone, odnosno da će sve više ljudi biti inficirano i kombinacijom dva virusa.
I dok kod nas u zemlji još uvek nije detektovana flurona, omrikon soj je aktuelan. U izjavi za RTS profesor Radmilo Janković kaže za da je nemoguće zaustaviti širenje omikron soja korona virusa. Upozorava da će u narednim danima brojke biti petocifrene, ali i da se nada da će ovo biti poslednji čin sa koronom.

"Očekuje nas uznemirujući scenario, ne toliko težak za bolnice, ali postoje drugi aspekti, kada se danas budu pojavile brojke biće deprimirajuće za narod kome je dosta svega. Nemoguće je zaustviti širenje omikrona", poručuje Janković i nastavlja "Zapadne zemlje su došle do saznanja da omikron dovodi do kraće inkubacije, nakon dva do tri dana se javljaju prvi simptomi, bolest kraće traje i to su pravci u kojima treba da idemo da bismo izbegli društveni kolaps koji sledi".

Izvor: Lepa&Srećna