Jakom imunitetu štete brojne navike kao što su neredovan san, nedostak fizičke aktivnosti, ali pre svega nezdrava ishrana. Iako često mislimo da je dovoljno da se odreknemo brze hrane i u jelovnik uvrstimo povrće kako bismo se osećali bolje, to nije sasvim tačno. Iako jeste pohvalno da ishranu obogatimo namirnicama koje sadrže vitamine, te i da smanjimo unos kofeina, nutrucionisti upozoravaju da je od presudnog značaja izbaciti šećer iz ishrane.

Istraživanja su pokazala da sto grama šećera umanjuje sposobnost belih krvih zrnaca da ubijaju bakterije i do pet sati posle konzumiranja. Zbog toga se preporučuje maksimalno izbegavanje slatkiša, a posebno tokom sezone virusa i gripa.

Takođe, lekari podsećaju da je od presudne važnosti za jak imunitet da unosimo dovoljnu količinu tečnosti. Staro dobro pravilo, od dve litre vode na dan primenjujte i tokom zimskih meseci. Ne čekajte da osetite  žeđ, jer postoje mišljenja da je tada telo već dehidriralo, već vodu treba da pijete  češće i to po nekoliko gutljaja, pa pravite pauzu, pa onda ponovite to, čak i kada ne osećate žeđ.

Izvor:Lepa&Srećna