Profesor doktor Vojislav Perišić gostujući u jednoj emisiji objasnio je šta je veoma štetno u roštilju, kao i šta bi trebalo da izbegavamo u kombinaciji sa ovim jelom. Gastroenterolog je naglasio šta je štetno po naš organizam, kao i zašto se posle roštilja osećamo naduto.

"Jaču hranu, bogatu, neutrališe dobra salata. Zeleniša da bude mnogo! Kupus salata, zelena salata, celer, da znate da se celer dodaje. To je od kapitalnog značaja zbog karotenoida, luk nadima jer promoviše probiotske materije. Od njega i ožednimo. To nije komforni osećaj, ja to ne bih savetovao osim mladog luka, to je druga priča", rekao je on u jutarnjem programu na Prvoj televiziji.

Objasnio je zbog čega je luk loš u kombinaciji sa mesom sa roštilja, ali je i istakao kako marinada neutrališe štetne sastojke.

"Natapanje tim uljem ima jako antioksidativno dejstvo. Pa kad na red dođe termička obrada, crveno meso kada dobije prooksidantne materije, neutralisaće ih ta marinada. Ne govorim ja ovo napamet, švedska studija sprovedena u Malmeu navodi da je evropska zajednica odvojila 50 miliona evra da bi videla efekte baš ovih materija na mleveno meso koje će se grilovati. Antioksidativne materije, u tom smislu, tretiranje mesa pre termičke obrade da postoji. Identična je situacija sa kobasicama, i to meso, ta smeša mora da se natopi bar nekoliko sati. A kada je u pitanju meso kao što je svinjski vrat, e njega položite u marinadu i neka ostane ceo dan", rekao Perišić.

Pored saveta koje je podelio sa građanima, istakao je da mleveno meso može biti sumnjivo jer nikada ne znamo da li u njega krišom stavljaju hleb, kao i da pocrnele delove roštilja ne smemo jesti zbog prevelikog dima i sagorevanja.

Izvor: Lepa&Srećna