Da li treba prati meso? Ovo je pitanje koje mnogi postavljaju, jer kad donesemo iz prodavnice pile, batak, rozbratnu, deluje da ne bi bilo loše malo ga "propustitikroz vodu" pre spremanja. Stručnjaci upozoravaju da je pranje sirovog mesa ne samo nepotrebno, nego i opasno!

Na sirovom mesu se nalaze bakterije koje pranjem završiti po raznim površinama u kuhinji - na sudoperi, dasci za sečenje, pa čak i pločicama.  Sve bakterije koje se nalaze na sirovom mesu ubijaju se samim prženjem ili kuvanjem, dakle - pranje nije potrebno.

Međutim jedna „genijalka“ je objavila na TikTok nalogu užasan kulinarski savet kako da se rešite viška masnoće koje meso pusti tokom prženja. „Da vam pokažem šta sam naučila pre nekoliko godina“, napisala je, a onda uzela isprženo mleveno meso, prebacila u cediljku pa temeljno isprala pod mlazom vode iz česme. Zatim je "ponosno" vratila meso u tiganj i pokazala kako masnoće više nema uz komentar “Pogledajte sada razliku“.

@eemilydharperr

Another kitchen tip for you #ThinkingAbout#HouseTour#cooking#fyp#foryou#viral#kitchentip

♬ Spongebob - Dante9k

Suvišno je reći da je ovo pogrešan način da meso oslobodite suvišne masnoće i da je naišao samo na žestoke kritike korisnika ove mreže.

Nutricionisiti savetuju da višak masnoće mesa, svakako, može da se ukloni ali nipošto na ovaj način. To možete učiniti tako što ćete u dubljem tanjiru postaviti 3 sloja kuhinjskog ubrusa i nakon prženja meso ocediti rupičastom kašikom te ga poređati na ubruse, ostaviti malo da se prohladi ša tek onda nastaviti pripremu prema receptu.

Ako želite da dobijete izuzetno dijetalno mleveno meso (možda za bolesnika ili nekog kome su masnoće posebno zabranjene, možete ovako oceđeno meso preliti sa malo vrele, prokuvane vode, ostaviti par minuta da stoji, pa onda ocediti.

 Izvor: Lepa&Srećna