Sremuš je biljka koju narodski zovemo još i medveđi ili divlji luk i koja ima veliku hranljivu vrednost. S proleća može se naći na mnogim trpezama i može se od njega napraviti mnoštvo specijaliteta. Izdvojili smo nekoliko recepata od sremuša u kojima možete uživati ujutru, tokom ručka, ali i za večeru.

Namaz od sremuša

Za dobro jutro i divan početak dana smo za vas pripremili savršen namaz od sremuša koji ćete obožavati. Ne samo da je ukusan, već poboljšava apetit, otklanja probavne smetnje, nadutost i gasove.

Potrebno je:

- veza sremuša

- 200g mladog sira

- 2 kašike oraha

- 3 supene kašike maslinovog ulja

- so, biber

Priprema

Očistite orahe, a zatim ih propržite na tiganju bez masti da puste miris. Nakon toga ih sameljite ili iseckajte. Sremuš operite i očistite, a zatim ga iseckajte. U blender stavite sremuš, orahe, mladi sir, začine, maslinovo ulje i sve zajedno sjedinite. Ukoliko je smesa previše gusta sipajte malo vode. Dobijeni namaz stavite u frižider da se ohladi, a zatim ga poslužite uz hleb ili tost. Možete mu dodati malo belog luka kao ukras, a on će mu dati puniji ukus. 

Pastrmka u sosu od sremuša

Ovo raskošno jelo će vam postati omiljeno i kada nije vreme posta.

Potrebno je:

- pastrmka

- 3 veze sremuša

- 250g pirinča

- limun

- 4 kašike maslinovog ulja

- šaka svežih listova sremuša

- šaka svežeg peršuna

- so, biber

Priprema:

Očistite pastrmku, operite je, začinite po ukusu i ostavite da odstoji par sati. Za to vreme skuvajte pirinač, a sremuš očistite, operite i stavite u blender da se istini (dodajte mu koju kap maslinovog ulja kako bi se dobila glatka smesa). Zagrejte rernu na 180 stepeni, a zatim pastrmku dodajte u pleh i pecite nekih 30 minuta. Kolutove limuna stavite oko pastrmke da se zapeku ili iscedite sok po ribi kada bude pečena. Servirajte pastrmku tako što ćete je ukrasiti svežim listovima divljeg luka, peršunom i pireom od sremuša. Možete dodati i čeri paradajiz radi potpunog užitka. Prijatno!

Pita sa ovčijim sirom i tri vrste luka

Ukusnu đakoniju možete da jedete za doručak ili večeru, a toliko se lako sprema da je možete poslužiti i kada vam dođu nenajavljeni gosti. 

Potrebno je:

- 500g kora za pitu

- 2 veze sremuša

- 2 mlada crna luka

- praziluk

- 150g ovčijeg sira

- 8 jaja

- ulje

- so, biber

Priprema:

Praziluk, mladi luk i sremuš sitno iseckajte i propržite, dok se rerna ne zagreje na 200 stepeni. Kada se luk malo izdinstao, dodajte mu umućena jaja i opet stavite kratko na ringlu, vodeći računa da ostanu rovita. Dodajte potom sir i začine po ukusu. Na svaku koru na dno stavite fil, a zatim je urolajte i položite u pleh koji ste prethodno podmazali. Pecite pitu u rerni dok ne dobije zltkastu boju. Ovaj gurmanski specijalitet možete poslužiti sa jogurtom ili kiselim mlekom.

 Izvor: Lepa&Srećna