Skoro svako je iskusio neprijatan, bolan osećaj u stomaku koji podseća da je želudac prazan i da je vreme da se jede. Uz njega, po pravilu, imamo i potrebu za hranom, ali nije svaki osećaj te vrste zaista znak gladi.

Želudac je mišićav organ i može da se širi i skuplja. Ako je pun hrane i pića, osećamo se siti. Kad prođe izvesno vreme nakon jela, on se skuplja i mogu početi kontrakcije, pa tada imamo i osećaj bola ili grča. Više faktora mogu uticati na doživljaj gladi:

  1. hormoni
  2. manjak sna
  3. količina, ali i kvalitet hrane
  4. stres ili anksioznost
  5. potreba za uživanjem u jelu.

Osim već poznatih "hormona gladi" kao što su leptin i grelin, na osećaj gladi utiču i drugi - kortizol - "hormon stresa", insulin, ali i manje poznati "hormoni sitosti" čiji nivo valja proveriti ako ste izuzetno skloni prejedanju. Za žene je najtipičnije variranje osećaja gladi povezano sa menstrualnim ciklusom - u nedelji pred menstruaciju, dolazi do pada estrogena, pa je i glad jača. Međutim, ako estrogen pada iz nekih drugih razloga, glad je samo simptom poremećaja.

Da bi hormoni bili u ravnoteži, neophodan je i kvalitetan i dovoljno dug san, kao i redovno opuštanje od stresa i briga.

Bolni grčevi i osećaj gladi javljaju se i kad telo ne dobija dovoljno hranljivih materija. Da biste ovo sprečili, neka se na jelovniku nađe dovoljno integralnih žitarica, mahunarki, voća i povrća. Takođe, organizmu treba obezbediti i solidan izvor proteina. Važno je piti i dovoljno vode. Svima koji se bore sa "napadima gladi" jer je želudac naviknut na veće količine hrane savetuje se da uživaju maksimalno u obrocima, jer "pamćenje hrane" smanjuje glad. Nasuprot tome, između obroka, neka nađu načina da skrenu misli sa hrane - bilo u radu, šetnji, razgovoru s prijateljima ili razmišljanju o ciljevima dijete.

Retko, osećaj bola nalik gladi može da bude izazvan i nekim zdravstvenim problemom. Tada grčevi mogu biti praćeni i povišenom temperaturom, prolivom, mučninom, povraćanjem, glavoboljom, slabošću. U tom slučaju, obratite se lekaru.

Izvor: Lepa&Srećna