Da li ste već i sami osetili kako ste gladniji tokom dana ako prethodne noći niste dovoljno spavali? Ništa čudno!

Poremećen san dovodi do povećanja u produkciji leptina, hormona koji pokreće glad, kao i do smanjenja grelina, hormona koji prekida glad, otkrila su medicinska istraživanja. Zato poremećaj spavanja može da dovede do povećanog apetita, naročito za hranom koja je bogata ugljenim hidratima.

Zaposlen čovek tokom radnih dana spava, u proseku, oko 6,9 sati a 7,5 sati vikendom. Međutim, svakom od nas je okvirno potrebno osam sati sna dnevno. To znači da smo svi "u manjku" za oko sat vremena. 

To može izgledati zanemarljivo, ali tokom spavanja se celo telo  regeneriše i obnavlja. Osećaćemo se umorno, bezvoljno ili čak depresivno ako nismo prethodne noći prošli kroz etapu dubljeg sna.

Sada su naučnici utvrdili i koliko tačno unesemo više kalorija zato što pokušavamo da hranom ublažimo umor i neispavanost - blizu 400 kalorija. Ako vas zanima precizan broj - to je 385!

Zato već večeras pokušajte da legnete ranije. Nemojte jesti najmanje sat vremena pred odlazak u krevet, ostavite mobilni telefon van spavaće sobe i uspavajte se lepim, pozitivnim mislima! Ne zaboravite da je REM faza, faza sanjanja vaćna i za mentalno zdravlje kao i da san doprinosi i zdravom imunom sistemu.

Izvor: Lepa i Srećna