Koliko puta vam se desilo da vam propišu dijetu u gramima? Sto grama hleba, 200 grama mesa... Često od silnog merenja izgubite volju i vratite se starom načinu ishrane, ali postoji mnogo jednostavniji način da odmerite količinu potrebnih namirnica. Popularni dr Filgud pokazao je u emisiji "Praktična žena" na TV Prva kako da koristite dlan za planiranje obroka.

"Za doručak, uzmite ovsene pahuljice - izmerite dve zatvorene šake", objasnio je dr Saša Plečević. "Dodajte zatvorenu šaku lešnika, čašu jogurta i pomešajte", kazao je, dodajući da će po veličini šake količina hrane biti različita za osobe različite kilaže. Po njegovim rečima, doručak - u proseku - treba da bude oko 9 sati ujutru. Tačno vreme zavisi od toga kad se budite.

Užina može da bude oko 12 sati, a idealno je da se pojede jedna voćka - na primer, pomorandža ili jabuka. U 15h je ručak, a obavezna je salata. "Ona se uvek meri otvorenom šakom i treba da je uzmete dvaput", kaže dr Filgud.

salata mera šaka
Youtube / Praktična žena 

"Prelijte je maslinovim uljem i dodajte meso - veličine dlana (ne računaju se prsti!)", objasnio je. Jedini izuzetak je riba - nju možete meriti celom šakom - računajte i prste. Važno je imati na umu da i debljina mesa (na primer, šnicle), treba da bude ista kao debljina dlana! Ako su šnicle tanke, planirajte takve dve.

Njegov savet je da se ne mešaju mesa - na primer, crveno meso (junetina ili svinjetina) i piletina. Naravno, nije važno ako se to dogodi ponekad, što će obradovati sve ljubitelje roštilja. Uz ručak, dozvoljeno je i 0,75 dcl crnog vina, a hleb merite, takođe - dlanom. Ako služite pirinač, njega uzmite u količini od dve zatvorene šake.

Za večeru možete poslužiti potaž, oko 18h, a zatim valja sačekati oko sat vremena. Nakon toga pojedite salatu - odmerite dve šake, prelivene kašičicom maslinovog ulja uz pečernu ribu. Od 19h do 9h ujutru ne treba jesti. Za to vreme, možete piti vodu i čaj (ne zeleni, već neki od lekovitih biljaka). Zeleni čaj se pije samo ujutru, kad popijete prvu čašu mlake vode.

Izvor: Lepa&Srećna