Perimenopauza ili predmenopauza predstavlja period u kojem se telo priprema za period neplodnosti (menopauza), a evo koji se simptomi javljaju kod većine žena, piše Lepa & srećna.

U perimenopauzi jajnici proizvode manje estrogena, a ovaj period se najčešće javlja u četrdesetim godinama, a neka istraživanja pokazuju da žene pušači ulaze u menopauzu nekoliko godina ranije. Simptomi koji ukazuju na predmenopauzu su: talasi vrućine, crvenilo u licu i pojačano znojenje, često se osećate umorno i pospano, brzo menjate raspoloženja, neredovna menstruacija, oslabljena kognitivna funkcija, znojite se tokom noći, želja za seksom slabi, javljaju se bol u zglobovima i mišićima, kao i problemi sa mokrenjem i stalno ste gladni.

Stručnjaci ističu da mnoge žene nepripremljene ulaze u menopauzu, a često dolazi i do gubitka samopouzdanja zbog promena u izgledu. Kod nekih žena menja se koža, kosa počinje da opada, dok se neke drastično ugoje, zato je važno da na vreme reagujete na simptome i razgovarate sa stručnim licima. Postoje određeni dodaci ishrani na biljnoj bazi koji mogu ublažiti simptome menopauze, ali važno je da se konsultujete sa lekarom i saznate kako da najbolje regulišete lučenje hormona.

PROČITAJTE JOŠ:

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA LEUKEMIJU

KOJE BOLESTI NAPADAJU TELO AKO IMATE SALO NA STOMAKU

AKO IMATE OVAKVU MOKRAĆU, HITNO IDITE KOD LEKARA

AKO OVAKO JEDETE, MOŽETE DA ŽIVITE 100 GODINA: uradite ovu stvar dok ručate i produžite život

Zdrava izbalansirana ishrana i redovno vežbanje su preduslov za dug život, ali malo ko zna za ovu super tajnu zbog koje možete da doživite 100 godina, piše Lepa & srećna.

Ne morate da imate strog režimishrane i "programiran" način života kako biste dugo živeli, već je potrebno da uradite samo jednu stvar za vreme ručka. Istraživanja dokazuju da osobe koje jedu manje porcije hrane žive znatno duže, naročito ako se ovog pravila pridržavaju i u starosti. Prejedanje dovodi do gojaznosti i opasnih bolesti kao što su srčana oboljenja i dijabetes.

Drevna japanska mudrost kaže da u jelu treba uživati samo dok ne osetite da ste "skoro siti" - oko 80 odsto. Nakon obroka informacija do mozga putuje oko 20 minuta, pa je zato bolje da prepolovite porcije i sačekate nekoliko minuta i videćete da niste više gladni. Takođe, ishrana manjim porcijama usporava starenje, a stručnjaci savetuju da kalorične slatkiše ne shvatate kao užinu, već kao obrok. Preporučuje se da jedete oko 5 porcija svežeg voća i povrća dnevno, a ne zaboravite da muškarci u proseku treba da unesu 2 500 kalorija dnevno, dok žene ne treba da prekorače iznos od 2000 kalorija.

PROČITAJTE JOŠ:

NEĆETE VEROVATI KAKO JE PENELOPE KRUZ IZGLEDALA SA 15 GODINA

KAKO DA SNIZITE KRVNI PRITISAK ZA SAMO 30 DINARA

DRAGANA KATIĆ OBUKLA PANTALONE I SAKO, A ŽENE NA INSTAGRAMU SU ODUŠEVLJENE (FOTO)