Grelin i leptin su hormoni od ključnog značaja za gojaznost, jer upravo njihov poremećen nivo dovodi do gomilanja viška kilograma. Oni su odgovorni za osećaj sitosti i osećaj gladi, a da bi bili u ravnoteži, veoma su važno kako organizujemo svoje obroke.

"Kada nam je prazan stomak, počinje da se luči hormon gladi, grelin. Kad počnemo da jedemo, posle određenog vremena, deo hrane koji smo pojeli ulazi u krvotok, tada se podiže nivo insulina, a masno tkivo otpušta hormon sitosti, leptin", objasnio je nutricionista Strahinja Kukić u emisiji TV Ordinacija na RTS. "Leptin javlja mozgu da smo siti i osećaj gladi nestaje. Međutim, da bi se izlučile prve količine leptina i telo dobilo signal od mozda da je sito, potrebno je oko 20 minuta, do pola sata", kaže Strahinja.

Nepravilnom ishranom možemo da poremetimo ovu ravnotežu funkcionisanja hormona. Kad god se prejedemo, a to se mnogima dešava ako prethodno pregladne, masno tkivo će otpustiti mnogo leptina. "Tada kao da telo razvije neku vrstu otpornosti na ovaj hormon, ne oseti ga više zato što ga ima jako puno", objasnio je nutricionista. 

Zato je neophodno da imate barem tri, pa i četiri obroka dnevno, da biste doveli u ravnotežu ove hormone. Prema rečima Kukića, potrebno je oko šest nedelja ovakve ishrane da organizam prestane da luči viškove leptina. Kad je reč o  napicima, Strahinja ne preporučuje hladnu vodu, već blag biljni čaj koji treba da bude mlak. 

Za stari trik serviranja u manjim tanjirima, on tvrdi da zaista "radi". "To deluje psihološki i mozak se pripremi da pojede jednu porciju, a telu pošalje signal da je sito", objasnio je. "Ko je, zaista, i dalje gladan, ustaće da sipa sebi još hrane."

Izvor: Lepa&Srećna