Marija Šerifović često muči muku s viškom kilograma i o tome deli iskustva sa svojim pratiocima na društvenim mrežama.

Njena praksa je da primenjuje dijetu neko vreme i o tome se redovno konsultuje sa nutricionistom, ali priznaje da joj je hrana slaba tačka i opet se ugoji. Ne može da odoli dobrom zalogaju, pa se čak nekoliko puta i sama okušala u pripremi jela. Naime, z mamu Vericu, čak je uspela da zavije sarmu i ispeče pitu sa jabukama!

Nedavno je otkrila da je kao mala preživela brojne traume, ali i da su njene muke sa hranom počele još u detinjstvu. Uz baku, sa tatine strane, koja se o njoj starala do 14. godine, bila je mirno dete.

"Nisam joj zadavala glavobolje. Jedino nisam htela da jedem. Zamislite, imala sam fazu kada nisam jela! To je bilo tada i više nikada", rekla je Marija za Hit.

"Imali smo termoakumulacionu peć u koju sam bacala hranu koju bi mi gurali u usta. Sećam se da su me po sat vremena jurili da mi daju da jedem i taman kada mi ubace zalogaj, ja se okrenem i bacim u peć. I tako unedogled", ispričala je pevačica.

Stručnjaci upozoravaju da deca, daleko više nego adolescenti a naročito odrasli, prate prirodne signale svog tela i jedu samo kad su gladni. Prestaju da jedu čim su siti i, ako ih terate da jedu, menjate njihove prirodne receptore u mozgu koji opominju na rizik od prejedanja.

Kad god se to događa, vi decu, zapravo, učite da ignorišu taj svoj unutrašnji glas, da prevaziđu taj osećaj sitosti. A upravo ignorisanje osećaja sitosti vodi u prejedanje i zatim u gojaznost.

Naročito može biti opasno uporno terati decu da jedu hranu koja im nije ukusna - recimo, bljutavo spremljeno povrće. Tako se kod deteta razvija odbojnost baš prema tim vrstama zdrave hrane koju onda, kad odrastu, stalno izbegavaju.

Izvor: Lepa&Srećna