Sve su češće promocije dijete ili detoksa koje preporučuju poznate ličnosti, a od navodnih "čišćenja organizma" može da vam se znatno pogorša zdravlje. Mnoge od tih preporuka spadaju, po lekarskim merilima, u poremećaje ishrane premda ne mora da svaka od njih da se uklapa u neku konkretnu diijagnozu.

Američko udruženje psihijatara podseća da su poremećaji u ishrani, zapravo, "kišobran termin" za najrazličitije nezdrave navike.

One mogu da imaju katastrofalne posledice za zdravlje, počevši od gubitka elektrolita i disbalansa tečnosti u telu, do tegoba sa varenjem, gubitka koštane gustine, oscilacije telesne težine, ali i nervoze, anksioznosti, depresije i povlačenja iz društva.

Simptomi poremećaja u ishrani mogu biti sledeći:

  • često menjanje dijeta
  • hronične oscilacije u težini
  • rigidni rituali povezani s hranom
  • osećaj krivice i stida u vezi s ishranom
  • preokupacija hranom, težinom i predstavom o svom fizičkom izgledu
  • osećaj gubitka kontrole nad hranom, uključujući i prinudno ponašanje
  • običaj da sebe kažnjavate kad pojedete nešto "loše" uskraćivanjem narednog obroka ili prekomernim vežbanjem.

Brojni naučni dokazi potvrđuju da veoma stroge dijete ne daju dobre i dugoročne rezultate. Za mnoge intenzivne režime "detoksifikacije" pomoću suplemenata i raznih "sokića" najčešće ne postoje nikakvi istraživački dokazi. Ako su neki rezultati studija i navedeni, vrlo često su formulacije pažljivo sročene tako da proizvođač ne tvrdi da postoji konkretna uzročno-posledična veza, jer bi za to mogla da usledi tužba. Budite posebno obazrivi kad neka poznata ličnost kaže "meni je pomoglo", jer to ne nosi nikakvu odgovornost.

Nutricionisti preporučuju fleksibilne dijete, kakve su, recimo, mediteranska ili nordijska ishrana, koje omogućavaju dostizanje zdrave kilaže bez nepotrebnog i opasnog izgladnjivanja.

Izvor: Lepa&Srećna