Želeli ste da izgledate najbolje u Novoj godini, hoćete da blistate svake praznične večeri ovog januara? Da li zbog toga morate da gladujete danima kako bi stomak bio ravan, a neželjeni kilogrami se topili?

Odgovor je, na sreću, ne! Možete da praktikujete dijetu 80:20 koja se bazira, pre svega, na psihološkim mehanizmima. Ona nam omogućava vitku liniju ali i doživljaj sreće i zadovoljstva, pa je stvarno vredi isprobati.

Njenu suštinu objašnjava dr Endžela Fič, koja se bavi problemima gojaznosti na Univerzitetu Harvard. Glavna ideja je da se 80 odsto ishrane planira strogo po bazičnim potrebama za kalorijama, u skladu s vašim godinama, polom i nivoom fizičke aktivnosti. A preostalih 20 odsto? Za njih ne važi nikakvo pravilo! Tad možete da jedete šta god želite.

Ima li boljeg dijetetičarskog plana za praznike? Naravno, morate da ipak obratite pažnju na veličinu porcija i ne dozvolite sebi prejedanje. Najverovatnije i nećete, jer istraživanja pokazuju da to čine samo oni koji provedu dane nesrećni zato što uskraćuju sebi neku omiljenu hranu.

Mehanizam 80:20 baš to sprečava, a ima još jedan dobar efekat. Nutricionisti kažu da baš tih 20 odsto jače ishrane "zbunjuje" organizam što je neophodno da bi se metabolizam ponovo ubrzao.

Izvor: Lepa&Srećna