Poznato je da pečurke povoljno utiču na zdravlje jer obezbeđuju hranljive materije vašem telu kao što su vitamin D i mikronutrijenti koje telo retko dobija, i sve to bez povećanja kalorija, masti ili natrijuma. I taman kada su mnogi pomislili da je to to kada su pečurke u pitanju utvrđena je nova nevertovatna korist.

Zahvaljujući materiji glutation i ergotionein, telo se čuva od oksidativnog stresa. Glutation je međućelijski antioksidans koji je povezan sa sposobnošću da održava normalno funkcionisanje imunog sistema i da se suprotstavi nekim kancirogenima i toksinima. Ako postoji dovoljna količina ovih materija, poboljšava se opšte stanje organizma i deluje kao profilaktika brojnih bolesti.

Pečurke mogu pomoći vašem telu da se bolje prilagodi stresu i stvori više homeostaze - u biološkim sistemima, kakav je organizam čoveka, stalno dolazi do promena u unutrašnjoj sredini. Kada pojedemo čokoladu ili popijemo čašu soka, nivo glukoze u krvi poraste. Naš organizam treba da bude sposoban da prepozna tu promenu i suprotstavi joj se. Homeostaza upravo zavisi od te sposobnosti našeg organizma.

Pogledajte kako se priprema najlepša čorba od pečuraka

Izvor: Lepa&Srećna