Pokušavajući da oslabimo, često se interesujemo za razne suplemente, naročito ako dijeta ne daje rezultate željenom brzinom.

Mnogi na tržištu nude navodna sredstva za ubrzavanje mršavljenja, obično proteinska. Međutim, većina će dovesti samo do gubitka vremena i novca. Štaviše, neki mogu i da izazovu gomilanje kalorija. Prema rečima nutricionistkinje Blanke Garsije, jedna od najgorih vrsta suplemenata su oni koji se koriste kao zamena za obrok.

"Nema nijednog suplementa koji može da efikasno zameni sve nutrijente, tako da će ubrzo doći do manjka gradivnih materija", kaže Blanka. "Najčešće nedostaju i vlakna, izuzetno važna za mršavljenje kao i za kompletno zdravlje." Ovi sastojci su neophodni za redovnu stolicu, brz metabolizam i održavanje zdravog nivoa šećera u krvi.

Zato duže korišćenje zamenskih obroka, najčešće nuđenih u vidu proteinskih šejkova, može usporiti metabolizam i pojačati glad. Vrlo često ćete, posle šejka, posegnuti i za hranom, a to dovodi do novog gojenja. Preporučuje se da se, uz savete nutricioniste, odlučite za plan zdrave ishrane, sa svežim i intergralnim namirnicama.

Izvor: Lepa&Srećna