Kad dodajete u svoju ishranu više povrća, teško da uopšte možete da pogrešite. Ove namirnice su bogate veoma važnim hranljivim materijama, a načini pripreme toliko brojni da ćete uvek imati bogat i raznovrstan jelovnik.

Ipak, ako želite posebno da se posvetite skidanju masnih naslaga, pojedine vrste povrća su od naročite pomoći. Spanać je veoma koristan, zahvaljujući velikom sadržaju vlakana, koja apsorbuju višak masnoće, a potpomažu probavu. Značajan je i postotakvitamina K, jer on doprinosi topljenju visceralnih masti. To su, da podsetimo, najopasnije masne naslage koje oblažu unutrašnje organe i čine stomak debljim.

Crvene paprike su idealno povrće za dijetu. Imaju vrlo malo kalorija, a mnogo važnih hranljivih materija i daju dugo osećaj sitosti. Kapsaicin koji im daje crvenu boju veoma je koristan u dijeti. Savetuju se svima koji su skloni prejedanju - ako, nakon obroka, osećate da još niste siti, uzmite jednu crvenu papriku i polako je grickajte. Videćete da će osećaj gladi ubrzo uminuti.

Brokoli se uvek preporučuju za dijetu, jer se smatraju super-hranom, a imaju malo kalorija. Ovo povrće je bogato antioksidansima koji smiruju upalu u telu, izazvanu masnim naslagama. Glavni sastojak je sulforafan, a on snižava nivo zloglasnih citokina, o kojima smo svi čitali tokom epidemije korona virusa. I brokoli daje osećaj sitosti.

Poslednje u ovom spisku su šargarepe. Njihovo "tajno oružje" nije neki sastojak, već specifična tekstura zbog koje se, u procesu varenja, troši više kalorija.

Da biste očuvali važne sastojke povrća, nemojte ga izlagati dugoj termičkoj obradi. Idealno je da ih kratko obarite na pari ili ispečete u rerni, u dobro zatvorenoj, vatrostalnoj posudi. Poslužiće i komad aluminijumske folije, samo operite i nasecite povrće, pospite sa malo soli i dobro umotajte u foliju. Stavite u pleh i pecite u rerni dvadesetak minuta. 

Izvor: Lepa&Srećna